5 tips voor het uitkiezen van een nieuwe trap

by Redactie
5 tips voor het uitkiezen van een nieuwe trap

Wil je je woning grondig renoveren? Dan denk je wellicht direct aan de vloer, de keuken en de badkamer. Logisch, aangezien dit de meest in het oog springende onderdelen van een huis zijn. Iets wat je niet over het hoofd moet zien, is de trap.

Ga maar eens na hoe vaak je van de trap gebruik maakt. Ga ook maar eens na hoe groot en opvallend een trap is. In je opgeknapte huis moet daarom ook de trap naar wens zijn. Wellicht is dit daarom het moment om een nieuwe trap te laten plaatsen in je woning. Het uitkiezen van een nieuwe trap kent wel wat haken en ogen.

Kijk kritisch naar je huidige trap

Overweeg je om een nieuwe trap in je woning te plaatsen? Kijk dan eerst kritisch naar je huidige trap. Wat vind je fijn aan je huidige trap? Wat vind je absoluut niet fijn aan je huidige trap? Door dit op een rijtje te zetten, weet je precies waar je nieuwe trap aan moet voldoen. Ook weet je precies wat je nieuwe trap vooral niet moet hebben of zijn.

Houd rekening met de toekomst

Hoe oud ben je op het moment dat je de nieuwe trap laat plaatsen? Ongeacht je leeftijd is het verstandig om rekening met de toekomst te houden. Zorg bijvoorbeeld voor een trap waar eenvoudig een traplift op geplaatst kan worden. Dit betekent onder meer dat je enige ruimte bij de trap moet creëren.

Heb je nu een traplift nodig? Combineer dan meteen het uitkiezen van een nieuwe trap met je zoektocht naar een nieuwe traplift. Kijk bijvoorbeeld naar een gebruikte traplift, naar de verschillende modellen en naar de traplift prijs. Valt deze prijs je behoorlijk tegen? Dan kun je wellicht iets meer besparen op je nieuwe trap.

Overweeg een traprenovatie

Heb je bij tip 1 opgemerkt dat je huidige trap eigenlijk helemaal niet zo verkeerd is? Vind je alleen de uitstraling van je huidige trap niet zo fraai? Dan is het wellicht verstandiger om voor een traprenovatie te kiezen. Het renoveren van je trap is goedkoper en brengt ook minder gedoe met zich mee. Wellicht een interessante optie dus.

Ga voor duurzaamheid

Bij alle keuzes moet je rekening houden met de duurzaamheid. Dit geldt voor de keuze voor het materiaal, voor de afwerking en voor de trapleuningen. Met duurzaamheid kom je het verste.

Houd daarbij ook rekening met je budget. Het kan interessant zijn om je budget net iets verder op te schroeven. Stelt dat je in staat om voor een hoogwaardige trap te kiezen? Schroef je budget dan op.

Kijk naar de stijl van je woning

In welke woonstijl heb je je woning uitgevoerd? Je trap zou idealiter in dezelfde stijl uitgevoerd moeten zijn. Een moderne trap past bijvoorbeeld niet in een industriële stijl. Stel daarom de stijl van de trap volledig af op de rest van je woning. Doe dit idealiter ook voor de kleuren.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.