3 handige toepassingen voor houten planken in en om het huis

by Redactie
3 handige toepassingen voor houten planken in en om het huis

Wie in zijn huis kijkt, merkt op dat er wel erg veel hout gebruikt wordt. Onze meubelen zijn meestal van hout, wellicht de vloer en tal van accessoires. Ook buiten speelt hout een hoofdrol, wat dacht je van de houten schutting, het houten schuurtje en de houten vlonder? Drie toepassingen in en om het huis, waarbij hout in de hoofdrol speelt.

Meubelen van houten planken

Onze meubelen zijn veelal uit hout vervaardigd. Met een paar planken kun je dan ook van alles moois maken. Vooral stoelen, zowel binnen als buiten, zijn vaak van hout. Kijken we naar de meubelen voor in het huis, dan zien we dat ander hout gebruikt wordt dan voor de meubelen buiten. Een houten stoel heeft buiten nogal wat te verduren: hij staat in de regen, waait weleens om en soms staat hij juist in de volle zon. Dit maakt dat houten tuinmeubelen veelal vervaardigd worden uit hardhouten planken.

Hardhout is bestand tegen insecten en schimmels en gaan daarom lang mee. Zelfs ongeveer twee keer langer dan een plank van naaldhout. Gebruik je een houten plank in de tuin, dan gaat hij ongeveer twintig jaar mee. Meubelen in je huis hebben minder te verduren en zijn daarom vaak gemaakt van andere houtsoorten.

Op zoek naar tuin inspiratie? Lees dan ons artikel over geweldige webshops die je helpen om je tuin een boost te geven!

3 handige toepassingen voor houten planken in en om het huis

Hardhout voor de schutting, schuur en vlonder

Voor het hout dat in de tuin gebruikt wordt voor het maken van schuttingen, schuren, vlonders etc. geldt hetzelfde. Hoe harder het hout, hoe meer bestand tegen de invloeden van buitenaf. Veel hout staat in de tuin jaarrond buiten. Dus niet alleen een regenbuitje moet het kunnen weerstaan, ook extremere omstandigheden als sneeuw, harde wind en felle zon moet het kunnen hebben.

Als je de hardhouten planken zaagt, is de gezaagde kant veel kwetsbaarder dan de niet gezaagde kant. Dit kun je verhelpen door er wax op te smeren. Het gezaagde deel kan met die wax geen vocht meer opnemen en is weer beschermd tegen van alles. Doe je dat niet, dan heb je de kans dat de houten plank scheurt. Hardhouten planken zijn verkrijgbaar in veel verschillende varianten, waardoor er altijd wel een plank is die jij mooi vindt.

Hout om mee te spelen

Ook speelgoed is vaak van hout gemaakt. Speelgoed voor binnen is gemaakt van bijvoorbeeld onbehandeld blank hout. Kijk je naar speelgoed voor buiten, dan is het gemaakt van hardhout. Speelgoed voor buiten? Ja, denk bijvoorbeeld aan de houten zandbak, het speelhuisje en de schommel. Ondanks dat een speelhuisje geen twintig jaar mee hoeft te gaan (de meeste mensen hebben niet twintig jaar lang kleine kinderen in huis), moet het wel dermate stevig zijn dat het veilig is om op te spelen.

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare zandbak of speelhuis kopen, maar zelf maken van houten planken is misschien wel leuker. Je kunt je creativiteit kwijt en je kind is extra trots op je. Een speelhuisje van houten planken moet zoals gezegd stevig zijn, maar ook eigenschappen als splinteren of scheuren kun je niet gebruiken. Veiligheid staat boven alles, kies daarom stevige hardhouten planken, die je ook nog eens in mooie kleuren kunt schilderen.

Geen zin om een tuinset zelf in elkaar te zetten met hout? Ga dan voor een tuinset van je dromen! In ons artikel leggen we de mooiste opties voor.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.