21 tips voor het inrichten van de woonkamer

by Redactie
21 tips voor het inrichten van de woonkamer

Een woonkamer moet nogal aan wat voorwaarden voldoen. Zo moet het praktisch zijn, je moet je er thuis in voelen en het moet ontspanning bieden. Het is niet moeilijk te bewerkstelligen, maar hoe creëer je jouw perfecte ruimte? Je woonkamer inrichten in drieëntwintig tips.

Hoeveel comfortabele zitplekken je in de woonkamer wilt hebben, is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van je gezin. Je kunt toch moeilijk maar twee lekkere stoelen hebben, als je drie kinderen ook graag ontspannen willen zitten?

 1. Geef kleur aan je interieur. De kleur in de woonkamer geeft voor een groot gedeelte de sfeer. Van welke kleuren hou je en welke sfeer wil je creëren? Welke kleuren geven een ruimtelijk effect of maken juist dat de kamer wat intiemer wordt?
 2. Woontijdschriften bieden inspiratie!
 3. Zet je woonkamer niet té vol. Als er te veel meubelen staan, lijkt de kamer veel kleiner dan hij in werkelijkheid is.
 4. Wist je dat planten je van zuurstof voorzien? Groen in het interieur mag niet ontbreken.
 5. Ook verse bloemen geven de woonkamer een frisse aanblik. Bovendien zijn bloemen vaak kleurrijk en geven ze dus ook het interieur kleur.
 6. Kies bewust een blikvanger in de woonkamer. Een mooi karpet, een mooi schilderij, het kan van alles zijn.
 7. Een low-budget tip: als je regelmatig wil variëren met de kleuren in je woonkamer, bedenk dan dat de kleur van de accessoires al veel doet. Een ander kussenhoesje of een nieuwe kaars kost niet veel en geeft weer een nieuwe sfeer.
 8. Wil je dat de televisie zichtbaar is of juist een beetje verdekt opgesteld wordt? Het beeldscherm kan nogal wat aandacht trekken. Als de televisie uitstaat, kan hij best weggewerkt zijn achter een paar schuifdeuren, bijvoorbeeld.
 9. Het trekt je misschien niet direct, maar ga eens een dagje naar de meubelboulevard. Laat je inspireren door wat je ziet en bepaal hiermee welke stijl jou het beste aantrekt.
 10. Steeds meer mensen werken in plaats van op kantoor thuis. Dit vergt vaak ook een ander idee over het inrichten van de woonkamer, moet er een werkplek gemaakt worden of is daar elders in de woning plaats voor? Wil je geen werkplek in het zicht? Maak hem dan in een nis of achter een wandkast. Zo benut je de ruimte optimaal en zit je niet tegen je werkplek aan te kijken als je wilt ontspannen.
 11. Nog een tip voor het opdoen van inspiratie: woonprogramma’s bekijken op televisie. Programma’s als Eigen huis en tuin, de TV-makelaar of rtl woonmagazine kunnen je ideeën geven.
 12. Denk aan de samenstelling van je gezin als je een bank uit gaat zoeken. Een witte bank en kleine kinderen is bijvoorbeeld geen aanrader. Een lichte bank en een hond overigens ook niet.
 13. Werk met het licht. Zorg ervoor dat er genoeg licht de woonkamer inkomt en zet dus niet een grote kast dichtbij het raam, waardoor de lichtval tegengewerkt wordt.
 14. Wil je weten wat de ideale bank is? Dan zul je ze een voor een uit moeten proberen. Neem daar ruim de tijd voor en ga je in de winter banken kijken? Vergeet dan niet je dikke winterjas uit te doen, die heb je namelijk nooit aan als je thuis op de bank zit!
 15. Maak een plattegrond op schaal zodat je weet of iets past en of de ruimte een beetje optimaal benut is. Voordeel van de schaaltekening is dat je naar hartenlust kunt schuiven met je meubelen, zonder dat het gelijk een echte verhuizing wordt.
 16. Voor je een woonwinkel binnenstapt met als doel te gaan kopen is het handig als je woonwensen op een rij staan.
 17. Werk alle kabels weg. Niet alleen is dat voor het gezicht beter, kabels zijn vaak ook nog eens stofnesten.
 18. Onderschat het effect van verlichting niet. Bepaal op welke plek je wat verlicht wil hebben, voor je lampen gaat kopen. Misschien moet je zelfs pas lampen gaan kopen als de rest van de kamer al een aantal weken ingericht is, zo weet je precies wat je behoeften zijn.
 19. Ook voor raamdecoratie geldt: er is genoeg te kiezen. Wil je gordijnen, luxaflex, rolgordijnen of heel iets anders? Doe eerst inspiratie op en ga niet over een nacht ijs. Raamdecoratie is vaak een onderschatte kostenpost.
 20. Spiegels kunnen optisch ruimte creëren.
 21. Weet je helemaal niet hoe je iets moet combineren en wat je nu eigenlijk wil, neem dan een binnenhuisarchitect in de arm. Samen maak je een plan en de creatieve geest van de architect weet je altijd te verrassen.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.