6 tips om sfeervol te wonen

by Redactie
6 tips om sfeervol te wonen

Je huis is de plek waar je je veilig en op je gemak voelt. Je brengt er tijd door met vrienden en familie. Om die reden is het belangrijk dat je huis gezelligheid en sfeer uitstraalt. Er zijn wat tips die kunnen zorgen voor een sfeervolle inrichting.

1. Gebruik sfeerverlichting

Het gebruik van sfeerverlichting is een perfect hulpmiddel. Vaak kan je deze dimmen zodat er snel een sfeervol gevoel ontstaat. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van accentverlichting, waarbij specifieke elementen in de ruimte geaccentueerd worden. Je kunt accentverlichting inzetten om bijvoorbeeld schilderijen en kunstwerken te benadrukken.

Hoe meer accentverlichting je inzet, hoe minder het effect echter zal zijn. Daarnaast bestaat er nog de indirecte verlichting, waarbij de lichtbron weggestopt is achter wanden of kasten. Dit zorgt ervoor dat je niet direct in de bron kijkt, maar de reflectie zijn werk doet. Vrijstaande verlichting is uiteraard erg eenvoudig in te zetten, zoals sta lampen of tafellampen. Toevoegen en verplaatsen is snel te realiseren.

2. Effect van kleuren

De kleuren die je kiest voor de inrichting kunnen sterk bepalend zijn voor de gemoedstoestand en gevoelstemperatuur van de ruimte. Wanneer een kamer 20 graden is, zal deze warmer aanvoelen wanneer de ruimte in een warme kleur is geschilderd. Wanneer de kamer koude kleuren heeft zoals blauw en grijs, zal de ruimte aanzienlijk kouder aanvoelen.

Als je zoekt naar een sfeervolle inrichting is gebruik van een warme kleur dus aan te raden. Indien je denkt aan een donkere kleur maar toch het gevoel van ruimtelijkheid wilt bewaren, kies dan voor een accentmuur. Hierdoor creëer je sfeer maar behoud je een ruimtelijk gevoel.

3. Sfeervolle raamdecoratie

Er zijn verscheidene soorten raamdecoratie te vinden, allen in meerdere materialen, kleuren, maten en printjes. De ‘standaard’ gordijnen nog altijd erg populair vanwege de sfeer en uitstraling die ze creëren. Door de grote variatie aan stoffen die je kan kiezen, is er voor elk wat wils wel wat te vinden. Een andere optie die tevens het meest populair is, zijn de vouwgordijnen.

Je kunt zelf eenvoudig bepalen hoe veel lichtinval en privacy je wilt. Vouwgordijnen stralen warmte uit, ze zijn tevens inpasbaar in allerlei interieurs vanwege de vele varianten. De vouwgordijnen zorgen niet alleen voor een sfeervolle inrichting, maar dragen tevens bij aan de isolatie en akoestiek van de ruimte.

4. Kies je meubels

De keuze van je meubels heeft ook invloed op de hoeveelheid sfeer die de ruimte uitstraalt. Wanneer je gebruik maakt van verschillende soorten meubels geeft dit een knussere uitstraling dan wanneer alle meubels uit dezelfde lijn komen. Een intieme sfeer kan gevormd worden door het gebruik van lage banken en stoelen, opgevuld met meerdere kussens.

Gebruik verschillende materialen en stoffen, let er echter wel op dat het niet te rommelig wordt. Om harmonie en rust uit te blijven stralen is het wel van belang meubels te gebruiken die qua kleurstijl bij elkaar passen.

6 tips om sfeervol te wonen

5. Werk met accessoires

Door middel van accessoires kan men een relatief neutrale inrichting transformeren in een sfeervolle en knusse ruimte. Zo is het gebruik van kaarsen uiteraard uitstekend geschikt om een gezellige uitstraling te krijgen. Kaarslicht brengt warmte en sfeer met zich mee. Het gebruik van kandelaars en vazen kan de ruimte aankleden. Daarbij is het leuk om te spelen met kleur, laat accenten terugkomen in je decoratie.

Het is overigens wel van belang om de grens te bewaken tussen knus en sfeervol of rommelig en onoverzichtelijk. Plaats accessoires daarom met mate en bij voorkeur in groepjes. Wat ook een leuke aanvulling kan zijn is een woonplaid over de bank of een schapenvacht.

6. Houten vloeren

Een vloer is bijna het belangrijkste onderdeel van uw inrichting. Het bepaald voor een groot deel de ambiance en hoe de ruimte aanvoelt. Er zijn vele vloeren te verkrijgen, allen met eigen voordelen en nadelen. Welke vloer je kiest is vaak ook afhankelijk van de ruimte waar het om gaat. Zo hebben keukens en badkamers vaker een tegelvloer, voor de woonkamer wordt logischerwijs vaak een sfeervollere vloer gekozen.

Kijkend naar de meest karakteristieke vloer voor de woonkamer kan men denken aan een (echte) houten vloer. Deze geeft vaak een aangenaam en geborgen gevoel. Deze zijn ook in verschillende varianten te verkrijgen zodat het past bij je eigen wensen.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.