Hardhout drogen op een snelle en milieuvriendelijke manier

by Redactie
Hardhout drogen op een snelle en milieuvriendelijke manier

Hout dat niet goed gedroogd is, is niet geschikt voor gebruik. Maar hoe droog je hout nou goed? Goed droger duurt best lang, soms wel een aantal jaar. Misschien kan het sneller? En hoe droog je hout milieuvriendelijk? Het klinkt een beetje als mission impossible maar met een droogkamer is dit allemaal mogelijk.

Tafel uit eigen tuin

Niks is natuurlijk mooier dan een tafel van een boom uit je tuin. Eerlijk is eerlijk, dat is niet voor iedereen bereikbaar. Maar mocht je een grote boom in je tuin kappen, dan is het de moeite waard om een poging te doen. Je kunt het hout laten zagen in geschikte planken. Vergeet niet het droogproces: het heeft even tijd nodig. Maar als het hout dan eenmaal goed droog is, kun je aan de slag. Misschien ben je zelf zo handig, maar wellicht moet je volgens bouwtekening aan de slag. Je kunt op internet prachtige bouwtekeningen vinden, die je prima kunnen helpen. Je hebt naast de droogtijd wat klustijd nodig, maar dan heb je ook wat!

Waarom drogen?

Allereerst: waarom moet je hout drogen? Hout heeft van nature een hoog percentage vocht. Dit omdat hout een levend product is. Als een boom gekapt wordt, kun je met het hout nog helemaal niks. Hout dat niet goed gedroogd is, werkt. Dit betekent dat het onder invloed van het weer, de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid krimpt en/of scheurt. Ga je direct een tafel maken van gekapt hout, dan heb je er na een paar maanden niks meer aan: geen glas blijft er rechtop op staan. Hout moet eerst drogen. Zonder hulpmiddelen kan het wel een aantal jaren duren voor een houten plank klaar voor gebruik is.

Snel én goed

Een aantal jaar is lang. Misschien heb je die tijd helemaal niet. Of heb je de ruimte niet om het hout zo lang aan een drogingsproces bloot te stellen. Dan is het toch goed om te weten dat je speciale droogkamers hebt. Hierin wordt het hout op een snellere en professionele manier letterlijk klaargestoomd voor gebruik. Dit drogen gebeurt in een ruimte die je kunt vergelijken met een sauna. Door de luchtvochtigheid aan te passen versnelt het droogproces. Ook is er een ventilator aanwezig, die zorgt voor een natuurlijke luchtstroming. Voor je het weet is het droogproces voorbij en kun je aan de slag met het maken van die mooie tafel!

Hardhout drogen op een snelle en milieuvriendelijke manier

Professioneel laten drogen

Nu gaat professioneel drogen sneller, maar het gaat ook meer gecontroleerd. In de droogkamers zijn zogenaamde droogmeesters aan het werk. Deze zijn gespecialiseerd in het drogen van hout en weten er dan ook alles van. Voor elke houtsoort weten zij exact welk proces ze moeten toepassen. Niet elke plank is namelijk even snel droog. Een eikenhouten plank heeft langer nodig dan een berkenhouten plank, bijvoorbeeld. En dan is het ook nog afhankelijk van dikte en lengte. De droogmeesters zijn de hele dag bezig met hout. Dit maakt dat de liefde voor hout door het bloed stroomt. Je kunt dan ook met een gerust hart je hout aan de professional overdragen.

Zelf hout drogen

Ben je toch in voor zelf hout drogen? Dan kun je dat doen door het op te slaan in een ruimte die tochtig is, maar toch overkapt. Denk bijvoorbeeld aan een oude schuur. Het hout moet op een speciale manier opgestapeld worden, zodat de planken elkaar niet raken. Dit heet oplatten. Hier heb je speciale skills voor nodig, die je je eigen moet maken. Je gebruikt voor het oplatten balkjes die je tussen de planken legt. De tocht in de schuur zorgt voor luchtstroming. Je kunt je voorstellen dat het drogen minder professioneel gebeurt en daarom minder gecontroleerd. Je weet niet of de planken na de standaard droogtijd echt helemaal geschikt zijn voor gebruik. De methode zelf drogen is milieuvriendelijk, daar zeggen we niks van. Maar of je na het drogen zonder zorgen die tafel kunt maken? Die garantie krijg je niet.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.