Grindput maken

by Redactie
grindput maken

Een grindput is een handige manier om het regenwater van een overkapping of terras af te voeren. Het grind in de put helpt om het water sneller te laten weglopen, zodat het niet ophoopt en problemen veroorzaakt. Het maken van een grindput is een eenvoudige doe-het-zelf klus die u in een paar uur kunt voltooien.

Stap 1: Bereid de plek voor

Kies eerst de plek waar de grindput geplaatst moet worden. Zorg dat de plek egaal en vlak is en dat het regenwater gemakkelijk naar de put kan stromen. Verwijder eventueel oude tegels of andere obstakels die in de weg zouden kunnen zitten.

Stap 2: Maak een afvoergat

Gebruik een grondboor om een gat te maken met een diameter van ongeveer 60 cm en een diepte van 30 cm. Dit gat zal dienen als afvoergat voor het regenwater.

Stap 3: Plaats een filterdoek

Leg een filterdoek in het gat, zodat er geen stenen of andere voorwerpen in het riool kunnen vallen.

Stap 4: Voeg grind toe

Vul het gat nu met grind. Dit zorgt ervoor dat het water snel wegloopt en dat het grind helpt om het water te filteren. Gebruik ongeveer 10 cm grind.

Stap 5: Maak de afwerking

Bevestig een rooster of afdekplaat bovenop de grindput om te voorkomen dat er voorwerpen in vallen en om het grind binnen te houden.

Stap 6: Controleer regelmatig

Controleer regelmatig of de grindput nog goed werkt en of er geen verstoppingen ontstaan. Voeg indien nodig meer grind toe.

Een grindput is een eenvoudige en efficiënte manier om het regenwater van een overkapping of terras af te voeren. Door deze zelf te maken bespaar je geld en je kunt hem aanpassen aan jouw situatie. Het maken van een grindput is een eenvoudige klus die iedereen kan uitvoeren.

Infiltratiekrat aanleggen

In deze video zullen we u laten zien hoe u eenvoudig een Infiltratiekrat kunt aanleggen. Een Infiltratiekrat is een handige manier om het regenwater van een overkapping of terras af te voeren. Het grind in de put helpt om het water sneller te laten weglopen, zodat het niet ophoopt en problemen veroorzaakt. Dit is een eenvoudige doe-het-zelf klus die u in een paar uur kunt voltooien. Dus, pak uw gereedschap en laten we aan de slag gaan!

Op zoek naar hardhouten tuintegels? Lees dan eens ons artikel over hardhouten tuintegels de juiste keuze zijn voor de lange termijn.

Veelgestelde vragen over grindput maken

Een grindput is een efficiënte manier om regenwater af te voeren van een overkapping of terras. Het grind in de put helpt om het water sneller te laten weglopen, zodat het niet ophoopt en problemen veroorzaakt. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van een grindput. Hieronder worden een aantal veelgestelde vragen over grindputten beantwoord.

Hoe diep moet een grindput zijn?

Een grindput moet ongeveer 30 cm diep zijn. Dit is diep genoeg om een grote hoeveelheid regenwater op te vangen en tegelijkertijd diep genoeg om te voorkomen dat het grind uit de put wordt geblazen.

Hoe maak je een grindkoffer?

Om een grindkoffer te maken, heb je een koffer of container nodig die groot genoeg is om een aantal kubieke meter grind te bevatten. Vul de container met grind en voeg eventueel een filterdoek toe aan de bovenkant om te voorkomen dat er voorwerpen in het grind vallen. Bevestig een rooster of afdekplaat bovenop de grindkoffer om te voorkomen dat er voorwerpen in vallen en om het grind binnen te houden.

Welk grind voor infiltratieput?

Voor een infiltratieput is het aan te raden om gebruik te maken van een fijnkorrelig grind, zoals zand of grind met een korrelgrootte van ongeveer 1 tot 2 mm. Dit zorgt ervoor dat het water gemakkelijk in de bodem kan infiltreren en dat er geen verstoppingen ontstaan.

Hoe regenwater afvoeren zonder riool?

Er zijn verschillende manieren om regenwater af te voeren zonder gebruik te maken van een riool. Een mogelijkheid is het gebruik van een infiltratieput. Hierbij wordt het regenwater in de bodem geïnfiltreerd, waardoor het wordt opgenomen door de grond en niet op het oppervlak blijft liggen. Een andere optie is het gebruik van een regenton, waarin het regenwater wordt opgevangen en later gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. Een grindput of grindkoffer is ook een optie, waar het regenwater in wordt opgevangen en weggeleid naar een specifieke plek.

Nog meer interessante artikelen lezen over grondwerk en tuinieren? We hebben een selectie gemaakt van relevante artikelen:

  • https://www.huiswiki.nl/zo-herken-je-een-beukenhaag-van-goede-kwaliteit/
  • https://www.huiswiki.nl/tuinhout-wat-zijn-de-trends/
  • https://www.huiswiki.nl/hardhouten-vlonderplanken-van-hoge-kwaliteit-blijven-langdurig-goed/
  • https://www.huiswiki.nl/waarom-hardhouten-tuintegels-de-juiste-keuze-zijn-voor-de-lange-termijn/
  • https://www.huiswiki.nl/hardhout-drogen-op-een-snelle-en-milieuvriendelijke-manier/
  • https://www.huiswiki.nl/3-redenen-om-een-laurier-en-laurierkers-te-kopen/

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.