Tuinhout: wat zijn de trends?

by Redactie
Tuinhout: wat zijn de trends?

Zowel binnenshuis als buitenshuis is hout een geliefd materiaal voor de inrichting. Het materiaal wordt namelijk probleemloos opgenomen in haast iedere woonstijl. Hout is stoer, geeft sfeer en is goed te combineren met veel kleuren. In dit artikel hebben we speciale aandacht voor de toepassing van hout in de tuin.

Op dit moment heerst er een aanzienlijke voorkeur voor vintage en natuurlijke stijlen. Binnen deze stijlen is hout een veel gebruikt materiaal dat met name terugkomt in de meubelen. Houten tuinmeubelen worden dan ook steeds populairder. Vooral teakhouten tuinmeubelen in combinatie met wicker domineerden deze zomer het tuinbeeld.

Teakhout

Teakhouten tuinmeubels zijn sinds de jaren ’90 erg in opkomst en nemen nog steeds een behoorlijke vlucht. Het materiaal wordt geroemd om zijn goudbruin gevlamde uitstraling, die perfect past bij de natuurlijke en vintage stijlen die op dit moment populair zijn. Het hout ziet er niet alleen mooi uit, ook is het heel onderhoudsvriendelijk. Je kunt teakhouten tuinmeubelen dan ook het hele jaar door buiten laten staan, zonder dat je er enig omkijken naar hebt.

Combinaties

Kenmerkend voor de trends van dit jaar, is dat er steeds meer verschillende houtsoorten met elkaar gecombineerd worden. Het maakt daarbij niet uit of de houtsoorten verschillen van kleur. Hiermee creëer je juist die natuurlijke look. Voor de afwisseling wordt hout ook steeds vaker gecombineerd met ander natuurlijk (ogend) materiaal als touw, kurk, riet of bamboe. Met name wicker is populair. Dit kunststof vlechtwerk heeft de look ’n feel van traditioneel rotan, maar is een stuk duurzamer en onderhoudsvriendelijker.

Pallet meubels

Ook tuinmeubels gemaakt van pallets doen in toenemende mate hun intrede in de Hollandse tuinen. Ze zijn goedkoop, makkelijk zelf in elkaar te zetten en hebben een zowel natuurlijke als stoere, industriële uitstraling. Wie graag zelf zijn eigen pallet meubels in elkaar wil zetten, koopt op Marktplaats al voor een prikkie voldoende pallets. Soms zijn ze zelfs gratis af te halen. Ook kun je bedrijventerreinen langs om enkele pallets over te nemen. Wie eenmaal beschikt over voldoende pallets, hoeft niet handig te zijn om er een comfortabele loungebank of gezellige tuintafel van te maken. Even Googlen en de inspiratie is eindeloos.

Verantwoord hout

Wie voor houten tuinmeubels shopt, doet er goed aan om alleen FSC gecertificeerd tuinhout te kopen. Zo weet je zeker dat jouw tuinhout verantwoord is. Het FSC certificaat wordt namelijk alleen verleend aan hout dat voldoet aan de door FSC opgestelde standaard. De eisen hiervoor hebben betrekking op de sociale, ecologische en economische aspecten van bosbeheer.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.