Hardhouten vlonderplanken van hoge kwaliteit blijven langdurig goed

by Redactie
Hardhouten vlonderplanken van hoge kwaliteit blijven langdurig goed

Als je hardhouten vlonderplanken koopt, dan koop je duurzame vlonderplanken. Dit omdat hardhout per definitie langer meegaat dan naaldhout. Maar ook in hardhout zijn diverse duurzaamheidsklasses. Dat maakt dat de ene vlonderplank aanzienlijk langer meegaat dan de andere. Hoe weet je nou hoe duurzaam jouw vlonderplank is? En waar kun je een terras van vlonderplanken uitstekend voor gebruiken?

Kwaliteitsklasses

Er zijn twee verschillende manieren om aan te geven welke kwaliteit hout heeft. De eerste is de duurzaamheidsklasse. Hiermee wordt aangegeven wat ongeveer de levensduur is van het hout: hoe duurzaam het hout is. De tweede is de sterkteklasse. Dit heeft te maken met de maximale belasting van het hout. Die tweede categorie is vooral belangrijk in de bouwwereld, voor vlonderplanken is dat niet zo heel belangrijk. Omdat dit artikel gaat over vlonderplanken, beperken we ons tot de duurzaamheidsklasse van het hout.

Hoe lager, hoe beter

Je hebt vijf duurzaamheidsklasses, van 1 t/m 5. Klasse 1 wil zeggen dat het hout zeer duurzaam is. Bij normaal gebruik gaat het meer dan vijfentwintig jaar mee. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe korter het hout in principe meegaat. Klasse 2 gaat zo’n vijftien tot vijfentwintig jaar mee, klasse 3 tien tot vijftien en klasse 4 vijf tot tien jaar. Koop je vlonderplanken met een duurzaamheidsklasse 5, dan kun je ervan uitgaan dat het hout binnen vijf jaar toe is aan vervanging. Houd hier vooraf rekening mee om teleurstellingen te voorkomen.

Zaagsneden behandelen

Veel hardhout is afkomstig uit Zuid-Amerika. De houtsoorten uit deze streek zijn veelal roodbruin van kleur. Dit hout heeft een hoge weerstand tegen schimmels en insecten. Dat maakt dat invloeden van buitenaf nauwelijks een rol spelen. Wel is het belangrijk dat de vlonderplanken die je gebruikt op de kop behandeld zijn met wax. Dit maakt het hout sterker, voorkomt scheuren en maakt dat het ook op de kwetsbare plekken lang mooi blijft. Ga je zelf zagen in de vlonderplanken, dan is het dus noodzaak dat je de gezaagde kanten behandelt met wax. Speciale wax kun je vaak tegelijk met de vlonderplanken bij de houthandel aanschaffen.

Hardhouten vlonderplanken van hoge kwaliteit blijven langdurig goed

Trends in hout

Er zijn veel trends in hout. Hoe leuk is het dan dat ook in duurzame hardhoutsoorten trendy vlonderplanken te koop zijn? Neem de trend om verouderd hout te gebruiken. Ook deze planken zijn in allerlei variaties verkrijgbaar. Daarnaast zijn er uiteraard ook de meer standaard houten vlonderplanken verkrijgbaar. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of die niet duurzamer zijn. Het nadeel van trends is immers dat die meestal tijdelijk van aard zijn. Mocht je een trendy houtsoort aan willen schaffen, bedenk dan dat het niet per se van duurzaamheidsklasse 1 hoeft te zijn.

Genieten!

Welke planken je ook gebruikt voor je tuin, uiteindelijk ontstaat een terras waar je heerlijk op kunt vertoeven. Natuurlijk wil je dat dat terras zo lang mogelijk mooi blijft. De meeste mensen zitten er niet op te wachten op eens in de zoveel jaar de tuin helemaal opknappen. Een klusje als de tuin herinrichten doe je het liefst eens in de tien jaar, hooguit. Wellicht liever nog veel minder vaak. Op het terras zet je je zonnestoelen of een mooie loungeset en het grote genieten kan beginnen! Ben je gek op feestjes geven in je tuin, dan maak je je terras van vlonderplanken extra groot. Hoe meer vierkante meters, hoe meer vrienden je kunt uitnodigen.

Feesttips

Omdat een vlonderterras niet het enige is dat je nodig hebt voor een feestje, hebben we nog wat kleine tips voor je. Geen feest zonder mensen, dus zorg ervoor dat je de juiste mensen uitnodigt. Geef je jaarlijks een feestje, dan kun je investeren in versiering, maar is je feestje eenmalig, dan kun je best volstaan met de spullen die je al hebt. Wat wel ontzettend leuk is, is verlichting. Je kunt leuke lampjes kopen, of mooie kaarsen neerzetten. Zodra het donker wordt, zorgt dit zeker voor extra feeststemming. Uiteraard zorg je voor de lekkerste hapjes en genoeg drankjes. Die drankjes kun je koelen in een grote teil met ijsklontjes, mocht je om koelruimte verlegen zitten. Tot slot de muziek: zet een playlist op je boxen en je hebt de hele avond gezelligheid. Denk wel een beetje aan de buren!

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.