Waarom hardhouten tuintegels de juiste keuze zijn voor de lange termijn

by Redactie
Waarom hardhouten tuintegels de juiste keuze zijn voor de lange termijn

Tuintegels staan garant voor een natuurlijke uitstraling in de tuin en voor jarenlang plezier. Koop je hardhouten tuintegels, dan kun je zeker weer even vooruit. Het is immers zo dat je de tuin niet voor een jaartje opknapt. Maar hoe weet je nou welk hout hardhout is en wat is nu eigenlijk het verschil tussen hard- en naaldhout. En wat is composiet? We zetten het voor je op een rijtje.

Tuintegels: de soorten

Als je kiest voor tuintegels, kun je uit verschillende materialen kiezen:

  • Hardhouten tegels
  • Naaldhouten tegels
  • Composiet tegels
  • Rubberen tegels

De laatste variant, de rubberen tegel, wordt vooral toegepast in speeltuinen. Ook in je eigen tuin kan een rubberen tegel dienstdoen als beschermer voor je kinderen, onder een schommel of klimobject. Maar van rubber heb je veelal geen heel terras liggen. De tuintegels waar je een terras van maakt zijn gemaakt van hardhout, naaldhout of composiet.

Blank en zacht hout

Naaldhout is veelal wat blank van kleur. Dit is een houtsoort dat uit Europa komt en daarom wat minder transport nodig heeft voor het in je tuin ligt. Maar naaldhout heeft ook een aantal nadelen. Zo is het minder goed bestand tegen plagende insecten of schimmels. Als je naaldhout niet impregneert, gaat het hout heel kort mee. Impregneer je het wel, dan scheelt dat al. Gemiddeld gaat naaldhout zo’n zeven tot twaalf jaar mee. Dat lijkt lang, maar voor je het weet zijn die zeven jaren om en heb je een terras van houten terrastegels dat er niet meer uitziet. Naaldhout heeft ook kwasten op het hout. Dit is op de plekken waar een tak gezeten heeft. Dit heeft zijn charme, maar kan het hout ook kwetsbaarder maken. Naaldhout is een prima alternatief als je een tuin aanlegt voor ‘even’. Leg je hem voor langere tijd aan, kies dan voor hardhout.

Waarom hardhouten tuintegels de juiste keuze zijn voor de lange termijn

Donker en hard hout

Hardhout is wat donkerder van kleur dan naaldhout. Het roodbruine hout komt van ver, vaak uit Azië, Afrika of Zuid-Amerika. Hardhout is goed bestand tegen de plagende insecten en de schimmels, wat maakt dat het hout twee keer zo lang meegaat, al vergelijk je het met naaldhout. Zo’n twintig jaar kun je dus doen van een stukje hardhout in de tuin. Gebruik je hardhout als tuintegels dan is het behandelen van de planken met wax wel een goed idee. Wax voorkomt dat het hout vocht opneemt, wat in het geval van houten tegels wel een aanrader is. Deze tegels liggen immers altijd op de koude en natte grond. Wax maakt ook dat het hout niet krimpt of opzwelt. Waar je wel op moet letten, is welke duurzaamheidsklasse het hardhout dat je koopt heeft. Daar zit nogal verschil in, wat maakt dat het hout misschien minder lang meegaat dan de twintig jaar die ervoor staat.

Kunststof met houtlook

Composiet is de derde en laatst keuze in houtsoorten voor tuintegels. Dit materiaal is deels hout en deels kunststof. Het voordeel van composiet is dat het de uitstraling van hout heeft en de eigenschappen van kunststof. Hierdoor is het een materiaal dat lang meegaat. Composiet verkleurt niet, trekt niet krom en scheurt niet. Het deel kunststof is gerecycled, waardoor het ondanks dat het deels kunststof is, toch een duurzaam alternatief is voor het echte hout. Het deel hout dat in dit materiaal zit is afkomstig van de parketindustrie. Daar wordt het houtstof verzameld dat overblijft en dus als een restproduct gezien kan worden. Sommige soorten composiet bevatten geen houtstof maar houtsnippers. Helaas is het zo dat deze composiet net zo goed kromtrekt en scheurt als echt hout. Composiet is een alternatief voor hardhout, echter niet 100% een natuurproduct.

Langetermijn

Als je deze drie materialen met elkaar vergelijkt, zijn er dus voor elke soort voor- en nadelen. Het is aan jezelf welke houtsoort je kiest. Ga je voor echt hout en voor de lange termijn, dan is hardhout de beste keuze. Met hardhouten tegels kies je bij wijze van spreken voor tuinplezier voor het leven. Zeker als je van plan bent nog twintig jaar in je huidige woning te blijven, dan is hardhout het beste alternatief!

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.