3 redenen om een Laurier en Laurierkers te kopen

by Redactie
3 redenen om een Laurier en Laurierkers te kopen

Een mooie groene afscheiding dankzij de laurier

Toe aan een nieuwe tuin of net verhuisd? Of overweeg je een nieuwe tuinafscheiding te nemen? Dan is het tijd om een stappenplan te maken.

Stappenplan

Om een tuin nieuwe in te kleden, is het handig om een stappenplan te maken en een plattegrond te creëren die weergeeft wat jullie besloten hebben. Eerst de belangrijkste vragen.

  1. Hoe ziet de tuin er nu uit?
  2. Wat moet, hoe dan ook, anders?
  3. Hoe zit het met de drie kanten waar afscheidingen naar de buren of de weg toe staan of moeten komen?
  4. Hoe moet de nieuwe tuin er uit zien? Komt er een vijver? En een tuinhuis? Kies je voor natuurlijke groene afscheidingswanden naar de buren? Voor veel bloemen of liever struiken? Komt er een klein terras in de tuin? Of een looppad?
  5. Wordt het een onderhoudsvriendelijke of nog liever onderhoudsarme tuin?
  6. Wat mag het kosten?

Koop een stuk karton -200 grams papier- met een A3 afmeting, (dit zijn twee vellen papier aan elkaar geplakt), en teken daarop de plek waar het tuinpad en het terras moeten komen. Print een foto van een vijver en een tuinhuis uit en plaats ze op het vel. Liefst zo dat ze de uiteindelijke, ware, grootte goed weergeven.

Tuinafscheidingen

De volgende stap is de tuinafscheiding. Voor een mooie groene afscheiding kun je gebruik maken van de laurier. Deze struik, die snel groeit, blijft het hele jaar door groen en vormt zodoende een afscheiding die niet doorzichtig wordt. Hij wordt ook wel laurierkers genoemd, omdat de plant kleien kersjes als vruchten heeft. De voordelen van deze plant zijn legio. Hij blijft het hele jaar door groen. Hij groeit snel waardoor er een haag ontstaat die als tuinafscheiding prima dienst doet. Een extra reden zijn de prachtige bloemen, die lekker ruiken. En, niet onbelangrijk, hij is zeer onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is hij trouwens ook nog goedkoop.

Planten

Het planten van een laurier vraagt om wat planning. Dat begint met het uitmeten van de plek waar de struiken in de grond gezet worden. Gezien het feit dat de laurierkers zo’n halve meter per jaar groeit en vele meters hoog kan worden, is het goed om voldoende afstand in acht te nemen op de grens naar de buren. Denk aan 40 centimeter. Graaf vervolgens een sleuf van 80 cm diep. Vul deze met compost en tuinaarde en plant op iedere 50 tot 80 cm een struik. Staan alle planten, geef dan ruim water. Zo kan de wortel zijn weg vinden en de plant stevig hechten. Je kunt deze plant vanaf maart tot en met oktober planten. Houd wel rekening met eventuele nachtvorst.

3 redenen om een Laurier en Laurierkers te kopen

Onderhoud

Er zijn drie dingen die bij deze plant van belang zijn. De kleine, kersachtige, vruchten zijn giftig. Op de tweede plaats moet deze plant in maart, na de winter, ontdaan worden van bruine bladeren. Knip het deel van de takken dat dood hout geworden is af. In juni en september kun je de plant bijsnoeien. Gebruik daarvoor wel een goede snoeischaar, zodat de bladeren niet beschadigd worden. Beschadigingen kun je al snel zien, want het blad wordt bruin. Door gericht te snoeien, houd je ze op de hoogte en, ook niet onbelangrijk, op de dikte die je graag wilt. Verder hoef je eigenlijk niet naar de plant om te kijken. Overigens kun je deze plant, net als een taxus, ook in een bepaalde vorm, bijvoorbeeld mooi rond, snoeien. Alleen als het langere tijd droog is, heeft de plant extra water nodig.

Natuur

Naast het feit dat de plant het hele jaar door een prachtig groen laat zien, is hij een ideale plek voor vlinders, bijen, kleine vogels die er hun nesten in bouwen en allerlei andere diertjes en insecten. Het is een plezier om te zien hoeveel er rondom, en binnen in de haag gebeurt. Zeker in een tijd waarin de bijen en vlinders het zwaar hebben en onze ondersteuning hard nodig hebben. Zo vormt de plant een ideale combinatie. Een dichte haag die voor veel privacy zorgt. Een haag die weinig tijd aan onderhoud in beslag neemt. Plus, een bruisend en levendig geheel als extra ondersteuning voor mooie dieren en insecten.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.