Kunstgras kopen voor in de tuin. Praktisch, maar hoe zit het met de veiligheid?

by Redactie
Kunstgras kopen voor in de tuin. Praktisch, maar hoe zit het met de veiligheid?

Altijd een groene grasmat, nooit maaien, niet afhankelijk van weersomstandigheden, een stukje kunstgras in de tuin heeft nogal wat voordelen. Maar dan hoor je in het nieuws over de al dan niet kankerverwekkende kunststofkorrels in het kunstgras bij sportvelden. Hoe zit dat voor het kunstgras in de tuin? Is dat nog wel veilig?

Kunstgras is in de tuin vul je met zand

Vooropgesteld, voor het kunstgras in de tuin is het niet nodig dat de bal goed rolt, die belangrijkste reden voor het gebruik van het rubbergranulaat is namelijk dat de grassprieten ervan overeind gaan staan. Om een stukje kunstgras in de tuin te ‘vullen’, wordt eigenlijk nooit gebruikgemaakt van het rubbergranulaat dat in het nieuws veelvuldig genoemd wordt. Als men al kiest voor een vulmiddel, dan zal dat altijd zand zijn, nooit rubber. Men maakt gebruik van speciaal zand. Het voordeel hiervan is dat het gras zwaarder wordt en daarom gewoon op zijn plaats blijft liggen. Ook zorgt het zand voor meer stabiliteit en toch ook voor het uiterlijk: het zand maakt dat de grassprieten niet platgedrukt worden en het kunstgrasmatje er wat beter uitziet.

Kunstgras is altijd bespeelbaar

Sportclubs gebruiken rubbergranulaat (een restant van oude autobanden) dus voor het betere grip van de bal. Door de rubberen korrels gaan de grassprieten rechtop staan en kan de bal beter rollen. Er is wel een granulaat verkrijgbaar die volgens experts minder slecht is voor de gezondheid, maar dan is  het een stuk duurder. Voor veel sportclubs die afhankelijk zijn van contributie en de opbrengst van de bar is dat niet te betalen.. Sportclubs zitten op met hun handen in het haar, moeten ze terug naar het gewone gras en die dure, al aangelegde kunstmatten de rug toekeren? Het grote voordeel van het kunstgras is immers dat het altijd bespeelbaar is. Maar niemand wil gezondheidsrisico’s voor de sportende mensen. Hoewel al veel clubs maatregelen genomen hebben, zal er nog veel over vergaderd moeten worden bij de diverse clubs, voor duidelijk is wat er nu echt aan de hand is en wat wijsheid is.

Schoon zand zonder risico

Terug naar de tuin, wil je kiezen voor een stukje kunstgras, dan heeft dat dus niets te maken met de tumult in het nieuws. Het vulmiddel dat in de tuin gebruikt wordt, maakt dat het gras er wat aantrekkelijker uitziet. De sprieten gaan rechtop staan, waardoor het er allemaal wat natuurlijker oogt. De vulling van zand is verder schoon en is speciaal ontwikkeld voor het kunstgras. Het bestaat uit gedroogd kwartszand en de ronde korrels zijn onzichtbaar omdat ze tussen de kunstgrasvezels kruipen. Je loopt het er ook niet uit en als er bijvoorbeeld kinderen kruipen op het kunstgras, gebeurt dat zonder gezondheidsrisico’s. Het zand blijft liggen waar het ligt, het is niet zo dat je voortdurend zand in de rest van je tuin hebt.

Kunstgras kopen voor in de tuin. Praktisch, maar hoe zit het met de veiligheid?

Natuurlijke, frisse uitstraling

Een stukje kunstgras heeft voordelen, we zeiden het al eerder. Wat de voordelen zijn, is afhankelijk van hoe groot het stuk kunstgras is. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de kwaliteit van het kunstgras hoe het eruitziet. Kunstgras is de laatste jaren nogal ontwikkeld en is soms nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Dit door een natuurlijke, frisse uitstraling en omdat het zacht aanvoelt. Kunstgras heeft bijna geen onderhoud nodig, heeft nooit water of mest nodig en is duurzaam. Klinkt vreemd, ten opzichte van echt gras, maar omdat kunstgras echt jaren meegaat, is het niet eens milieuonvriendelijk. Natuurlijk moet je wel wat doen aan het gezond  en fris houden van je grasmat, zo moet het zo af en toe schoongemaakt worden, geborsteld en heeft het zo af en toe periodiek onderhoud nodig. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook experts die je daar graag bij helpen.

In alle vormen

Echt gras is bijvoorbeeld op een balkon ondoenlijk. Er komt nauwelijks regen op het balkon en het gras heeft daarom geen kans om te groeien. Bovendien heeft gras meer invloeden van de natuur nodig om te floreren. Zonder zonnetje is het ook nergens. Wil je op een balkon toch een stukje groen, dan is kunstgras bijna de enige mogelijkheid. Kunstgras is niet zwaar en zal daarom nooit een bedreiging vormen voor de constructie van je balkon. Je legt het zo op het beton en of je nu een vierkantje, cirkel of driehoek wilt, het kunstgras is in elke gewenste vorm te snijden. Wil je wel echt groen op je balkon erbij, dan zet je een paar echte planten in potten op het kunstgras. Deze geef je dagelijks water en verzorg je door de verdorde bloemen elke dag te plukken. Je balkon is zo bijna niet van een groene tuin te onderscheiden.

Onderhoudsvrij

In de tuin heeft kunstgras talloze toepassingen. Misschien wil je een klein veldje waar je (klein)kinderen op kunnen voetballen of wil je een stukje kunstgras onder een speeltoestel in de tuin, bijvoorbeeld de schommel. Weet dan dat het veel minder intensief gebruikt wordt dan een voetbalveld bij een sportcomplex en daarom ook niet aan de eisen hoeft te voldoen die sportclubs aan een sportveld stellen. Het instrooizand voldoet in de tuin prima. Als je een onderhoudsvrij gazon wenst, dan kan kunstgras de oplossing zijn. Vooral als je tuin zo gesitueerd is, dat er geen zon komt. Echt gras zit dan binnen de kortste keren vol met mos en moet voortdurend geverticuteerd worden om het fris te houden. Eigenlijk is kunstgras ook dan de enige oplossing.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.