Houten palen vergeleken met composiet palen: Wat is beter?

by Redactie
Houten palen vergeleken met composiet palen: Wat is beter?

In de tuin gebruiken we hout voor de vervaardiging van schuttingen, schuren, speeltoestellen, etc. Tenminste, dat was tot voor kort een gegeven. Nu is er ook al een tijdje een alternatief op de markt: composiet. Dit is een materiaal met een combinatie van de voordelen van hout en kunststof. Ga je de twee materialen – hout en composiet – vergelijken, dan kom je er bijna niet uit. Wat is er nu beter, voor een tuinpaal, hout of composiet?

Hardhout: de voordelen

De term hardhout staat voor hout dat een natuurlijke duurzaamheid heeft van zo’n twintig jaar. Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse kan hout soms zelfs vijfentwintig jaar meegaan. Nu is dit dus een duurzaam materiaal, ook omdat het afbreekbaar is. Maar, dan hebben we het wel over de niet geverfde variant. Helaas wordt hout vaak wél geverfd.

Kies je voor hout, dan kies je voor een authentiek product, dat goed ruikt en natuurlijke warmte uitstraalt. Hout ziet er niet alleen goed uit, hout kan gewoon altijd. Kwalitatief hardhout is vrij prijzig, maar door de lange levensduur verdien je de meerprijs uiteindelijk terug. Kies je voor goedkoper hout, dan heb je waarschijnlijk zachthout te pakken. Dit is meestal niet geschikt voor gebruik als paal, omdat het veel te kwetsbaar is.

Heeft hout geen nadelen? Ja, uiteraard wel. Hout kan gaan spinteren, schimmels kunnen vat krijgen op hout, het kan verkleuren of splijten. Hout is dus nogal afhankelijk van de invloeden van buitenaf.

Composiet: de voordelen

Composiet is een samengesteld materiaal. In dit geval is voor de productie gekozen voor de combinatie houtstof – dat overblijft bij de productie van parketvloeren – en gerecycled kunststof. Heb je goed composiet, dan heeft het de looks van echt hout, maar de voordelen van kunststof. Bijvoorbeeld dat het niet snel kromtrekt of scheurt. Ook is composiet kleurvast en onderhoudsvriendelijk. Vooral dat laatste is ten opzichte van hout nogal een groot voordeel.

Uiteraard heeft een materiaal als composiet ook nadelen. Bijvoorbeeld dat goedkoop composiet er nogal plastic uitziet. Het is daarom slimmer om voor een wat duurdere variant te kiezen. Ook kan het materiaal snel warm worden in de zon en kan een holle plank van composiet snel kapot, vooral als je geweld gebruikt.

In het geval van composieten palen voor de tuin is er genoeg variatie. Zo zijn de palen in verschillende kleuren te koop en is er een leuke accessoire op de markt: ledverlichting. Deze verlichting kun je combineren met de paal. Dit geeft echt een leuke meerwaarde aan een composieten paal. Omdat er een ingebouwd zonnepaneel is, heb je geen elektriciteit nodig voor deze fraaie verlichting.

Is er een conclusie

Of hardhouten palen of composiet palen nu de beste zijn, dat is afhankelijk van veel factoren. Persoonlijke smaak is daar een van. Daarnaast of je van plan bent veel in de tuin te werken. Als dat niet je hobby is, dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op oliën of beitsen. Dit zijn klusjes die zo af en toe moeten gebeuren als je voor houten palen kiest. Bovendien groeit er niet zoiets als alg op composiet. Met een beetje water en groene zeep heb je composiet zo schoon. Bij hout moet er minstens nog een stevige borstel aan te pas komen. Qua duurzaamheid maakt het niet heel veel uit. Zowel hardhouten als composiet palen gaan vaak minstens twintig jaar mee.

Eenheid in de tuin

Composiet is sowieso een mooi materiaal voor de vervaardiging van schuttingen en vlonders. Vooral als we het over vlonders hebben, zijn er nogal wat voordelen. Wat dacht je van geen splinters, als je er met je blote voeten op loopt? Wil je eenheid in de tuin, kies dan ook voor palen van composiet. Het is mooi om het materiaal breed door te voeren. Je kunt de composiet planken ook gebruiken voor het in elkaar zetten van een schuurtje of een opberghok voor de containers. Het zijn slechts voorbeelden van een breed inzetbaar product.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.