Inhoudsopgave
De klassieker onder de haagplanten is de beukenhaag. Het is een haag met prachtig blad dat in de winter heel karakteristiek wel verdord, maar toch aan de plant blijft hangen. Al sinds de achttiende eeuw is de beukenhaag populair in ons land. De plant werd toen vooral geplant in de tuinen van bewoners met veel geld. Tegenwoordig is de beukenhaag voor iedereen bereikbaar. Maar hoe herken je nu eigenlijk kwaliteit?
Vertakkingen
Zoek je een haagbeuk van kwaliteit, kijk dan vooral naar de vertakkingen. Als je een beukenhaag koopt zonder vertakkingen aan de onderkant, dan krijg je nooit een mooie volle haag. Hij zal dan altijd kaal blijven aan de onderkant. Prima, als je zoals de buurkinderen Jip en Janneke onder de heg naar elkaar toe wilt kruipen, maar minder geschikt als je meer privacy wilt. De beukenhagen zonder vertakkingen aan de onderkant ontstaan volgens kenners door massaproductie. De planten worden te dicht op elkaar op het veld gekweekt, waardoor de beuk niet de aandacht krijgt die het verdient.
Alleen of op rij
Een beukenhaag is eigenlijk een haag van meerdere beukenplanten. Eigenlijk is deze plant ook zeer geschikt als solitaire plant. Maar wil je een strakke haag van de beuk, kies er dan voor om vijf planten per strekkende meter neer te zetten. Wat ook mooi is, is een dubbele beukenhaag. In dat geval moet je rekenen met negen planten per strekkende meter. Je kunt de beukenhaag het hele jaar door planten, echter van oktober tot juni is de beste tijd.

Terug in de tijd
Gaan we nog even terug in de tijd, dan zien we de beukenhaag als eerste massaal in Nederland verschijnen als windsingel. Dit is een rij met bomen, die dwars op de wind gezet werd met als doel de wind te breken. Vooral bij boerderijen was zo’n windsingel te vinden. De beukenhaag diende in die tijd dus vooral als windscherm. De windsingels gingen jarenlang mee en zijn eigenlijk nog steeds een kenmerk voor het platteland. Overigens werden de hagen niet alleen gebruikt om in de luwte te kunnen blijven, ook lelijke zaken werden achter de haag verstopt. Zo bleef het erf een beetje opgeruimd. De natuur had baat bij deze windsingels en nog steeds zijn er natuurbeheerders met deze vorm van beplanting in de weer.
Records
In Schotland is de beroemde Meikleour Beech Hedge te vinden. Dit is een indrukwekkende muur van beukenhagen, die deels maar liefst zesendertig meter hoog zijn. Het is niet alleen een hoge haag, het is met zijn 530 meter lang ook nog eens de langste van de wereld. Volgens verhalen is deze ruime halve kilometer aan beukenhagen geplant in 1745 door Robert Murray Nairne.
Toen hij overleed, besloot zijn vrouw de haag ‘tot de hemel’ te laten groeien, ter nagedachtenis. Omdat ook deze haag zo af en toe onderhoud nodig heeft, wordt een hydraulische lift ingezet zodat de enorme beukenhaag gesnoeid kan worden.