Alles wat je moet weten over energiezuinige verlichting

by Redactie
Alles wat je moet weten over energiezuinige verlichting

Was je uit jezelf nog niet (zo) bezig met energiezuinig leven? Dan wordt het je vandaag de dag wel zo wat gedwongen. En dat is misschien maar goed ook, want een betere planeet begint natuurlijk bij jezelf. Een gemakkelijke, gangbare en relatief betaalbare optie van “energiezuinig” leven is het aanschaffen van energiezuinige verlichting. Hieronder alles daarover!

Spaarlampen en LED-technologie

Vanaf september 2018 mogen halogeenlampen niet meer geproduceerd en verkocht worden op de particuliere markt. Dat heeft de EU bepaalt om enkel nog lichtbronnen op de markt te hebben die energielabel A of B hebben. Alle lichtbronnen die dat niet halen (met uitzondering van koelkastverlichting, ovenlampjes, kerstverlichting en andere bijzondere verlichting) mogen niet meer geproduceerd worden voor consumentengebruik.

Spaarlampen versus LED-verlichting

Spaarlampen en LED lampen zijn ongeveer even energiezuinig. Toch verkiezen veel mensen LED lampen boven spaarlampen. Ook wij zouden adviseren om voor LED verlichting te gaan. Daar zijn een aantal goed redenen voor:

– Een gemiddelde spaarlamp is goedkoper in aanschaf, maar gaat aanzienlijk minder lang mee dan een LED lamp
– een spaarlamp moet na inschakelen even opwarmen waardoor deze niet direct op volle lichtsterkte brandt.
– Spaarlampen zijn over het algemeen niet dimbaar. Daarentegen bestaan er wel meer dan genoeg dimbare LED lampen
– In spaarlampen zit kwik. Dat is een giftige stof die vrij kan komen zodra de lamp stuk is. Bovendien is kwik slecht voor het milieu

Bovenstaande informatie, samen met het feit dat je vanaf september 2018 sowieso over moet op energiezuinige verlichting, doet ons het volgende adviseren: schakel zo snel mogelijk over op LED verlichting. Is een halogeenlampje in huis stuk? Vervang het dan alvast door LED. Zo ben jij alvast toekomstproof en milieubewust bezig. Uitstellen heeft geen zin; het is bijna 2018 en je zal er op termijn alsnog aan moeten geloven.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.