De opmars van ledverlichting

by Redactie
De opmars van ledverlichting

Sinds enige tijd wordt het ons veelvuldig geadviseerd: ledverlichting. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan hartstikke lang mee. Al jaren worden ze in en om ons huis toegepast: in je wekker, in huishoudelijke apparatuur en in je fietsverlichting. Maar nu verovert led de rest van je lampen. Nog even en je hele huis is voorzien van ledverlichting. Laten we eerlijk zijn: het werd tijd!

Warm wit en daglicht

Led is een afkorting van het Engelse light emitting diode. Ledverlichting is leverbaar in diverse lichtkleuren: van zeer warm wit tot daglicht. Sinds we ontdekt hebben hoe energiebesparend ledverlichting is, wordt het veelvuldig toegepast in onze woningen. Led vervangt al onze gloeilampen, tl-lampen, halogeenlampen én spaarlampen. Waar we jarenlang dachten dat spaarlampen je-van-het waren, zijn we daar inmiddels wel een beetje van teruggekomen. Het is led!

Gloeiendheet versus lekker koel

Als je kijkt naar de gloeilamp, dan wordt 90% van de energie omgezet in licht. Dit resulteert in een gloeiendhete lamp. Weet je gelijk waar de naam gloeilamp vandaan komt! Als zo’n lamp enige tijd gebrand heeft, kun je hem niet met je handen verwijderen. Halogeen wordt ook zo warm. Heb je veel halogeenlampen hangen, dan wordt de kamer warmer. In de winter niet zo erg, maar in de zomer heb je dat toch liever niet. Een ledlamp maakt dat het zomers koel blijft, ook als je lamp voluit brandt.

Niet alleen thuis

Vroeger waren ledlampen van die kleine lampjes, van hooguit enkele millimeter. Dat is nu wel anders: ledlampen heb je ook in een variant die hartstikke op de gloeilamp lijkt. Niet alleen in de woning worden dus alle lampen binnen nu en korte tijd vervangen. Ook in de scholen en bedrijven. Zo heb je bijvoorbeeld ook ledpanelen. Dit zijn van die panelen met verlichting die je in je systeemplafond kunt plaatsen. Ook hier kun je kiezen tussen diverse lichtkleuren, voor een vergaderzaal heb je immers ander licht nodig dan voor een winkel. Lampdirect.be heeft een uitvoerige uitleg over deze categorie op de website.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.