Tips voor het schoonmaken van je keuken

by Redactie
Tips voor het schoonmaken van je keuken

Net als in onze woonkamer, heeft ook de keuken regelmatig een poetsbeurt nodig. Uiteraard is het belangrijk dat je na iedere keer dat je hebt gekookt, je keuken netjes schoonmaakt en opruimt, maar is voldoende onderhoud ook daarnaast belangrijk om de levensduur van je apparaten en ook de verdere staat van je keuken langer goed te houden. Toch zien we dat lang niet iedereen zijn of haar keuken even goed onderhoudt en vaak alleen na het koken met een doekje overal langs gaat. Omdat een schone keuken niet alleen een stuk hygiënischer is, maar ook vanuit optisch oogpunt is een schone en opgeruimde keuken belangrijk. Je kunt je wel voorstellen dat het niet bepaald gezellig oogt op het moment dat je vanuit de woonkamer de keuken in kunt kijken en er nog pannen op het aanrecht staan van het koken.

Dagelijkse schoonmaak

We hebben het al even genoemd, maar de dagelijkse schoonmaak van je keuken vormt de basis voor een schone en ook nette keuken. Dit geldt niet alleen na het koken, maar ook wanneer je een boterham hebt gesmeerd en de kruimels liggen nog op het aanrecht. Wen jezelf aan dat je alles direct in de vaatwasser doet en ook met een doekje over het aanrechtblad gaat. Om jezelf een hoop werk te besparen en te voorkomen dat je kookplaat beschadigd raakt, is het aanschaffen van een kookplaat beschermer een absolute aanrader. Deze plaat kun je, wanneer je je kookplaat niet gebruikt over de kookplaat leggen, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je iets laat vallen.

Maak de kastjes schoon

De meeste keukenkastjes worden dagelijks gebruikt. Waar in het ene kastje de borden liggen, staan vaak in de andere kastjes de glazen, mokken en ook kruiden. Je kunt je dus wel voorstellen dat ook deze regelmatig toe zijn aan een grondige poetsbeurt. Wen jezelf daarom bijvoorbeeld aan om je kastjes iedere maand leeg te halen, zodat je deze goed schoon kunt maken. Ook wanneer je er alleen schone spullen in terugzet, wil je niet weten hoeveel stof er ongemerkt toch terechtkomt. Het voordeel van het poetsen van de keukenkastjes, is dat je ze ook direct anders kunt indelen mocht het nodig zijn.

Grondig reinigen van je apparaten

Het schoonmaken van je keuken is natuurlijk niet compleet zonder dat je ook alle apparaten eens flink onder handen hebt genomen. Zo is het belangrijk dat je je koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt en ook je vaatwasser voorzien van zout en glansmiddel. Daarbij moeten we uiteraard ook de oven niet vergeten, aangezien ook deze in de meeste keuken regelmatig wordt gebruikt. Om te voorkomen dat je ook de muur achter je kookplaat regelmatig grondig moet boenen, is met een spatscherm koken wel zo handig. Dit heeft als voordeel dat je dit spatscherm alleen maar met een doekje hoeft af te nemen, terwijl het verwijderen van vlekken op de muur vaak een veel lastigere klus is.

Vergeet ook de vloer niet

De kans dat je de vloer in je keuken tijdens het stofzuigen en ook dweilen meeneemt, is vrij groot. Toch kan het zijn dat er op het gedeelte in de keuken net even wat meer vuil ligt, waardoor het nodig is om hier even extra goed te boenen. Om ervoor te zorgen dat je altijd een schone en nette keuken hebt, is het verstandig met jezelf een vast moment af te spreken waarop je alles schoonmaakt. Dit kan bijvoorbeeld iedere 1e woensdag van de maand zijn, wanneer de kinderen op school zitten. Je zult zien dat wanneer je dat doet, de kans een stuk groter is dat je ook daadwerkelijk aan het poetsen gaat.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.