Wat is het verschil tussen dakreiniging en dakcoating?

by Redactie
Wat is het verschil tussen dakreiniging en dakcoating?

Het aangezicht van de woning bepaalt in een oogopslag of mensen het zien zitten om in jouw huis te wonen. Als je overweegt je woning te verkopen, is aandacht besteden aan de buitenkant van je woning dus eigenlijk een must. Wellicht heb je weleens gehoord over gevelrenovatie en heb je gezien hoe een woning daarvan opknapt. Vergeet dan ook dakreiniging of dakcoating niet. Het reinigt en beschermt je dak en maakt dat hij weer jaren meekan. Maar wat is het verschil tussen reinigen en coaten en waarom zou je dat laten doen?

Dakvervuiling: wat komt het meest voor?

Je dak is continue onder invloed van het weer. Dit maakt dat algen en mos de kans krijgen om zich op het dak te manifesteren. Mos op het dak maakt dat het materiaal van de pannen poreus wordt en regenwater meer kans krijgt je woning aan te tasten. Als je dakpannen zich, door het mos, kunnen volzuigen met water, zijn ze namelijk niet meer beschermd tegen bijvoorbeeld vorst. Ook alg laat sporen op je dak na. Als je zowel mos als alg niet goed verwijderd, blijven er sporen achter die binnen korte tijd weer actief zijn op je dak. Behalve door alg en mos worden daken ook vervuild door atmosferische vervuiling. Dit is een grauwe sluier op het dak, ontstaan door het verkeer of door de industrie. Atmosferische vervuiling kan ontstaan door roet en geeft een grijze gloed over je dak. Doe je er niks aan, wordt deze grijze gloed zelfs zwart. Je dak heeft dus zo af en toe onderhoud én bescherming nodig.

Waarom je dak laten reinigen?

Alle dakpannen hebben zo af en toe je aandacht nodig. Maar eerst iets algemeens over dakpannen. Op dakpannen wordt tijdens de bouw nog weleens bezuinigd. Bovendien zijn er goedkopere varianten van dakpannen op de markt die wel het uiterlijk van de meest prachtige dakpannen hebben, maar niet de kwaliteit. Het is niet zo dat deze dakpannen slecht zijn, maar het is wel zo dat ze eerder aangetast worden door alg en mos. Regelmatig het dak laten reinigen is dus eigenlijk het gevolg. Voordeel is dat je dak er weer super fris uitziet. Vooral als je van plan bent je woning te verkopen, kan een schoon dak je wat opleveren. Het maakt je huis mooier en aantrekkelijker voor de potentiele nieuwe bewoner.

Dakreiniging in drie stappen

Hoe je dak gereinigd wordt, is afhankelijk van diverse factoren. Sommige dakpannen kun je reinigen onder hogedruk, maar andere beschadigen daarvan. Laat dakreiniging daarom altijd door een specialist doen, deze weet wat hij doet en zorgt ervoor dat je dak niet alleen schoon wordt, maar ook nog eens heel blijft. Uiteraard is het type reinigen ook afhankelijk van hoe vies het dak is. Het reinigen van het dak gebeurt in drie stappen: eerst wordt heet water al dan niet onder hogedruk op je dakpannen gespoten, vervolgens weekt het water al het vuil weg en wordt het nagespoeld voor een schoon en fris resultaat. Je dak is weer als nieuw!

Wat is het verschil tussen dakreiniging en dakcoating?

Dak laten reinigen? Denk dan ook aan gevelreiniging!

Als je jouw dak laat reinigen, dan is het een natuurlijke stap om ook te denken aan het laten reinigen van je gevel. Net zoals je dak, vormt ook de gevel het aanzicht van je woning. Het is dus geen gek idee om regelmatig de gevelreiniging te laten verzorgen.

Er zijn 3 technieken om je gevel te laten reinigen: stoomcleanen, powercleanen en mineraalwassen. Laat je door een professional adviseren over de beste behandeling voor de gevel van jouw woning.

Dakcoating: beschermen en verduurzamen

Als het dak gereinigd is kan de volgende stap plaatsvinden: dakcoating. Dit is het aanbrengen van een beschermlaag, waardoor je dak weer jaren langer meegaat. Het leuke van dakcoating is dat je ook kunt kiezen voor een andere kleur, waardoor je woning een hele andere uitstraling krijgt. Je dak is met een nieuw kleurtje echt weer als nieuw. De coating wordt met een lage drukspuit op het dak van de woning gespoten. En wil je geen nieuwe kleur op je dak? Dan laat je hem toch gewoon in zijn originele kleur spuiten? Je dak knapt er sowieso van op! Bovendien gaat het dak langer mee, wat de dakpannen aanzienlijk duurzamer maken.

Je woning meer waard?

Het kan zeker zo zijn dat een woning met een schoon en gecoat dak meer waard is. Je woning is immers beschermd en ziet er ook nog eens veel beter uit. Wat een feit is, is dat een huis met een schoon en gecoat dak aantrekkelijker wordt voor de potentiele koper. De kans dat je woning met een fris dak sneller verkocht wordt is dus aanzienlijk vergroot.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.