Wat je moet weten over bamboe

by Redactie
Wat je moet weten over bamboe

Het kopen van T-shirtjes gemaakt van bamboe is steeds populairder. Meer en meer vervangt het het standaard katoenen shirtje. Tijd om eens iets over dit materiaal te weten te komen! Wat is bamboe, hoe staat het met de duurzaamheid en hoe is het om een shirtje van bamboe te dragen? We zochten het voor je uit.

De bamboeplant

Heb je landbouwgrond waar niets meer in kan groeien? Dan is het nog altijd geschikt voor een bamboeplantage. De bamboeplant is namelijk heel snel tevreden. Bamboe is niet gevoelig voor ongedierte, waardoor pesticiden niet nodig zijn. Ook heeft het zo weinig water nodig bij de groei, dat extra watergift overbodig is. En dan is het toch een plant die zo hard groeit, dat je drie keer per jaar kunt oogsten. Tenminste, het soort waar textiel van gemaakt wordt. Binnen die tijd is de plant gewoon weer aangegroeid. Een oneindige productie, zou je zo zeggen.

Multimateriaal

Je kent bamboe wellicht ook als grassoort dat door pandaberen wordt gegeten. Wees gerust, dit gaat niet om dezelfde soorten bamboe. Het is dus niet zo dat je met de aankoop van een bamboe T-shirt de voedselketen van de panda verstoort. Er zijn namelijk meer dan 1.500 bamboesoorten. De ene variant lijkt op gras terwijl de ander houtachtig is met een diameter van 30 cm. Je kunt je dus afvragen of dit een boom of een gras is. Een gras dus! Nu vertelden we je al dat bamboe snel aangroeit. Sommige soorten groeien zelfs een meter per dag. Dit is niet het soort waar textiel van gemaakt wordt, maar dat maakt het pubquizweetje niet minder leuk.

Wat je moet weten over bamboe

Het shirtje van bamboe

Een T-shirt van bamboe is superzacht. Zou je niet zeggen, als je denkt aan hoe stug het als grassoort is. Het is een textielsoort dat ademt. Handig, want zowel in de zomer als in de winter heeft het een thermische werking. De holle structuur maakt dat vocht snel opgenomen wordt. Je gaat dus niet snel naar transpiratiegeur ruiken, als je zo’n shirtje draagt. Dan is bamboe ook nog eens hyperallergeen. Het kan dus bijna niet dat je huid gaat irriteren van een shirtje van bamboe. Als je dit zo leest, is het niet zo gek dat het katoen verdringt op de textielmarkt. Een shirtje van katoen heeft ook goede eigenschappen, maar bamboe overtreft deze.

Wat wordt er nog meer gemaakt van bamboe?

Bamboe kent veel toepassingsmogelijkheden. De bekendste is wellicht het stokje dat je bij een plant die dreigt om te vallen steekt. Functioneel, want met zo’n stok is de plant het aanzien weer waard. Minder bekend is misschien dat van bamboe ook bier gemaakt wordt. Ook azijn kan van bamboe gemaakt worden. Daarnaast wordt het steeds meer in de bouwsector toegepast. Als houtvervanger, maar ook als superstevig basismateriaal. Verder kun je het zo gek niet bedenken of het is van bamboe gemaakt. Van tandenborstels tot fietsen en van handdoeken tot toiletpapier. Met recht een multifunctioneel materiaal!

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.