Wat zijn de voordelen van PVC visgraat vloeren? 

by Redactie
Wat zijn de voordelen van PVC visgraat vloeren? 

PVC visgraat vloeren zijn vandaag de dag bijna niet meer weg te denken. Sla maar eens een woonmagazine open of bekijk eens een woonprogramma, je zult steeds weer PVC visgraat vloeren tegenkomen. Maar wat is het nu eigenlijk dat deze vloeren zo geliefd maakt? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Wat is een PVC visgraat vloer?

Een PVC visgraat vloer is dus duidelijk erg in tegenwoordig, maar wat is het nu eigenlijk? PVC is een materiaal dat gemaakt wordt van kunststof en uit meerdere lagen bestaat. Er zit geen hout in, maar de toplaag krijgt vaak wel een houtlook die vandaag de dag bijna niet meer van echt te onderscheiden is. Een visgraat vloer is een bepaald ontwerp dat al eeuwenlang toe wordt gepast en dat nog steeds niet uit de mode is geraakt. Men legt planken haaks over elkaar heen, waardoor er een trapsgewijs patroon ontstaat dat erg lijkt op een vissengraat. Vroeger werden visgraat vloeren enkel gemaakt van eikenhout, wat ze erg duur en exclusief maakte. Het is niet voor niets zo dat de vloer tot zo’n 50 jaar geleden alleen maar te vinden was in kastelen en paleizen, en wat later in villa’s en hotels. 

De voordelen van PVC als materiaal voor jouw vloer

PVC wordt steeds meer toegepast als materiaal voor vloeren en dat heeft natuurlijk een reden. Het is een materiaal dat erg lang meegaat, gemiddeld wel zo’n 20 tot 30 jaar. Dat is natuurlijk ideaal voor een vloer, want je wil niet iedere 10 jaar je vloer moeten vervangen. Daarnaast is PVC makkelijk te onderhouden dankzij het gladde oppervlak van het materiaal. Regelmatig stofzuigen en dweilen is genoeg om de vloer mooi te houden, je hebt geen speciale reinigingsmiddelen nodig. Dit maakt het een erg geschikte vloer voor gezinnen met jonge kinderen of met huisdieren. Ook beschikken de vloeren over een sterke toplaag die ervoor zorgt dat het materiaal niet snel grove beschadigingen oploopt. Woon je in een appartement of een tussenwoning, dan heb je het voordeel dat PVC goed geluiddempend is, dankzij de velen lagen waar het materiaal uit bestaat. 

De voordelen van een visgraat vloer 

Niet alleen het materiaal PVC heeft veel voordelen, ook het visgraat design biedt veel pluspunten. Ten eerste heeft een visgraat vloer natuurlijk een erg chique en luxe uitstraling en kan hij gecombineerd worden met ieder soort interieur. Het is niet voor niets het design dat vroeger werd gebruikt in kastelen en paleizen. Visgraat vloeren worden al eeuwenlang gelegd, wat bewijst dat het tijdloze vloeren zijn. Daarnaast is een visgraat vloer perfect te combineren met vloerverwarming, aangezien het ontwerp veel warmte doorlaat. Voor een optimaal resultaat van vloerverwarming, kies je voor een laminaat visgraat vloer. 

De nadelen van een PVC visgraat vloer

Het grootste nadeel van dit soort vloeren is waarschijnlijk wel de prijs. Visgraat vloeren zijn überhaupt niet goedkoop, aangezien het patroon eigenlijk alleen maar goed gelegd kan worden door specialisten. Je moet de vloer dus eigenlijk altijd laten leggen. Kies je voor een PVC visgraat vloer, dan is dit extra belangrijk. Leg je de PVC vloer namelijk niet op een compleet egale ondergrond, dan is het onmogelijk om hem strak te leggen. Een specialist kan de ondervloer eerst helemaal egaliseren, zodat je dit probleem niet krijgt. Een PVC vloer komt omhoog als je geen vlakke ondergrond hebt, dat is natuurlijk zonde.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.