Bastuga en dakbedekking: rietgedekt, singels of begroeid

by Redactie
Bastuga en dakbedekking: rietgedekt, singels of begroeid

Bastuga is een multifunctioneel object, dat bijvoorbeeld te gebruiken is om een sauna in te huisvesten of dienst kan doen als gastenverblijf. Het parabooldak maakt dat Bastuga een hele eigen look heeft. Het gebouwtje is geheel naar wens te bestellen. Wist je bijvoorbeeld dat je voor de dakbedekking uit verschillende mogelijkheden kunt kiezen?

Wat is een parabooldak?

De kleur, de bestemming, de ingang en het dak, alles is bespreekbaar evenals het interieur. Voor de dakbedekking kan gekozen worden uit diverse mogelijkheden. Het parabooldak geeft Bastuga het unieke uiterlijk. Een parabool is een meetkundig figuur en door zijn gebogen lijnen toepasbaar in elke tuin of landschap. De vorm is glooiend en heeft een ronde nok waardoor het opgaat in de omgeving. De meest standaard dakdekking is daksingels. Dit zijn weersbestendige platen met het uiterlijk van bijvoorbeeld dakpannen. Diverse kleuren en vormen zijn mogelijk, waardoor het dak altijd bij de rest van het gebouwtje past.

Rietgedekt geeft een authentieke uitstraling

Voor een authentieke uitstraling wordt een rieten dak aangeraden. Rietdekken is niet de goedkoopste manier van dakdekken, maar waarschijnlijk wel de mooiste. Voor een rieten dak wordt gebruik gemaakt van eenjarig riet. Deze dakbedekking gaat ongeveer twintig tot dertig jaar mee. Dakdekken met riet is een vak apart, dat door een vakman gedaan moet worden. Het dak wordt bedekt met spanten, waarover het riet wordt aangebracht. Voor het vastmaken van de latten wordt een zogenaamd twijgijzer gebruikt, een grote kromme naald.

Er zijn verschillende methoden, elke rietdekker zal zijn eigen specialiteit hebben. Riet is lichter dan bijvoorbeeld dakpannen, maar zwaarder dan de daksingels. Kwalitatief goed riet is droog en heeft de juiste stengeldiameter. Er is ook kunststof riet op de markt, dit is helaas niet geschikt voor het plaatsten op de Bastuga en heeft als nadeel dat het minder authentiek is.

De wilde wingerd

Wil je een groen dak? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van klimplanten. Een van de bekendste klimplanten voor een dak is de wilde wingerd. Het voordeel van deze plant is dat hij in het najaar prachtig verkleurd. Het dak van de Bastuga kleurt op deze manier met de seizoenen mee. In het voorjaar krijgt de plant zelfs groengele bloemen.

Groene daken zorgen voor meer groen in het landschap en zijn daarom erg populair. Bovendien is een groen dak duurzaam en heeft voordelen op het gebied van belevingswaarde. In plaats van klimplanten kan overigens ook gekozen worden voor bepaalde grassoorten of mos. De vetplant sedum is niet geschikt voor de Bastuga omdat het dak hiervoor te stijl is.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.