Belangrijk onderdeel van de schil van je woning: het dak

by Redactie
Belangrijk onderdeel van de schil van je woning: het dak

Het dak is een belangrijk onderdeel van de buitenkant van een woning, om het interieur en ons te beschermen tegen weersinvloeden. En die daken, die hebben nogal wat te verduren. Denk alleen al aan 2023, dat niet alleen het warmste én natste jaar ooit gemeten is maar ons ook nog eens trakteerde op de hevigste zomerstorm ooit. Om lekkage en alle bijbehorende schade te voorkomen, is het van belang regelmatig de staat van het dak te laten checken. En dit te vervangen, zodra dit nodig is.

Het belang van dakinspectie en dakonderhoud

In Nederland komen allerlei soorten daken voor. Traditioneel werden woningen vaak voorzien van rieten daken of daken met dakpannen. Na de Tweede Wereldoorlog werden woningen veelal voorzien van platte daken met bitumen. Ook vandaag de dag kunnen woningen nog voorzien zijn van dakpannen of bitumen, maar zie je ook steeds vaker zonnepaneeldaken en op platte daken EPDM of een groendak.

Het dak staat zoals gezegd aan allerlei weersomstandigheden bloot. Om de staat te controleren, wordt een periodieke dakinspectie aangeraden. Maar een beschadiging kan alsnog vroeger of later een keer optreden. Met mogelijke vervelende gevolgen zoals lekkage of een hoger energieverbruik. Bij een beschadiging is het van belang zo snel mogelijk de oorzaak op te sporen. Een professionele dakdekker kan bij dakonderhoud bijvoorbeeld een scheur repareren of dakpan vervangen.

Tijd voor een dakrenovatie?

Is de schade niet te repareren? Of is het dak al erg verouderd en toe aan vervanging? Of is je dak slecht geïsoleerd en wil je je woning verduurzamen? Dan is het wellicht verstandiger te kiezen voor een dakrenovatie. Hierbij wordt de complete bovenlaag van de dakbedekking vernieuwd. Omdat de gehele oude dakbedekking verwijderd wordt, is het bij oudere woningen vaak interessant een dakrenovatie te combineren met dakisolatie. Dakisolatie volgens de laatste standaarden voorkomt niet alleen onnodig warmteverlies, maar geeft je ook een comfortabele woningen. Bovendien verkleint het bij woningen met een houtconstructie ook nog eens de kans op lekkages en zwakke plekken in het hout.

Een dakrenovatie kan een behoorlijke investering in je woning zijn. Deze verdien je echter wel (deels) terug door verlaging van je energiekosten en waardevermeerdering van je woning. Wil je niet teveel betalen? Vraag dan meerdere offertes op, en vergelijk de prijzen en werkzaamheden goed.

Tips voor het vinden van een goed dakdekkersbedrijf

Helaas zijn er ook in de dakdekkersbranche malafide bedrijven te vinden. Het is daarom zaak goed te kijken wie je inhuurt voor bijvoorbeeld dakonderhoud, een dakinspectie of dakrenovatie. Wil je een betrouwbare en vakkundige dakdekker? Kies dan een bedrijf of ondernemer die lid is van VEBIDAK, het DAKMERK certificaat heeft en goede online recensies of referenties.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.