Cilindersloten kopen: waar moet ik op letten?

by Redactie
Cilindersloten kopen: waar moet ik op letten?

Heb je een nieuwe woning gekocht? Of zijn jouw sloten aan vervanging toe? Dan moet je op zoek naar nieuwe cilinders. Maar door het grote keuzeaanbod cilindersloten is het logisch als je door de bomen het bos even niet meer ziet. Want bij de aanschaf van cilindersloten moet best op veel dingen letten. Om je op weg te helpen, zetten wij de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Kies het soort cilinder

Ze zijn er in allerlei soorten en maten en zijn een essentieel onderdeel van hang- en sluitwerk: cilindersloten. Door middel van cilinders kunnen deuren open en op slot gedraaid worden. Cilindersloten zijn dus onmisbaar wanneer je een veilige omgeving wilt creëren. Welke cilinders je het beste kunt gebruiken verschilt vaak per deur. Ga je cilindersloten kopen? Vraag jezelf dan eerst af om wat voor deur het gaat: een buiten- of een binnendeur? En is het noodzakelijk dat de deur aan beide kanten op slot kan worden gedaan of hoeft dat niet? Als je jezelf deze vragen stelt, kom je vanzelf tot de juiste cilinderkeuze. Wanneer je bijvoorbeeld een deur aan beide kanten wilt kunnen afsluiten en openmaken kies je voor dubbele cilindersloten. Dubbele cilindersloten worden het meest gebruikt voor deuren die toegang geven tot een woning. Deze cilinders steken door de gehele deur, waardoor je ze aan beide kanten kunt bedienen met een sleutel.

Een variant op deze cilindersloten zijn de zogenaamde knopcilinders. Net als de dubbele cilinders gaan deze cilindersloten door de hele deur heen. Het verschil is alleen dat je met de knopcilinder de ene kant van je deur afsluit met een sleutel en de andere helft met een draaiknop. En dat kan handig zijn als je jouw deur van binnenuit wilt kunnen afsluiten zonder iedere keer op zoek te moeten gaan naar je sleutels. Daarnaast is het zo dat niet alle deuren in huis dubbele cilinders nodig hebben. Voor de deur van je meter- of voorraadkast kun je gerust halve cilinders gebruiken. Met deze cilinders kun je jouw deur maar aan één kant openen en op slot draaien. Aangezien het (in de meeste gevallen) niet nodig is om de sloten van meterkasten, voorraadkasten en opbergruimtes aan beide kanten te bedienen met een sleutel, volstaan halve cilinders dus prima. Wil je deuren met halve cilinders liever bedienen met een knop in plaats van met een sleutel, kies dan voor een halve cilinderknop.

Bepaal de maat van cilinders

Als je weet welke cilinders je nodig hebt, is het tijd om te kijken naar de cilindermaat. Om de juiste maat voor jouw cilindersloten te kunnen bepalen, moet je een aantal dingen doen. Allereerst meet je de dikte van je deur en kijk je waar het montagegat van de cilinder zit. Draai de deur vervolgens met de kopsekant naar je toe en meet de afstand van de linkerzijde van de deur tot het midden van de cilinderbout. Let er op dat je de dikte van jouw rozet of schild meeneemt in je berekening. Daarna doe je hetzelfde voor de rechterzijde van de deur. Nu kan het zijn dat beide zijden dezelfde afstand hebben en dat de afmeting bijvoorbeeld 30/30 of 45/45 is. Maar het kan ook voorkomen dat de één zijde breder is dan de andere zijde. Cilindersloten met maten van 30/45 of zelfs 30/115 zijn niet ongebruikelijk.

Zijn de cilinders voorzien van het SKG keurmerk?

Als je jouw gewenste cilinders in de juiste maat hebt gevonden, is het goed om te kijken of ze zijn voorzien van het SKG2 of SKG3 keurmerk. Cilindersloten met dit keurmerk worden ook wel veiligheidssloten genoemd. Cilinders met SKG2 zorgen ervoor dat indringers er minstens drie minuten langer over doen om jouw sloten te forceren. Cilinders met een SKG3 keurmerk zorgen zelfs voor vijf minuten inbraakvertraging. Dit komt omdat SKG3 cilindersloten zes stiften bevatten, terwijl SKG2 cilindersloten in de meeste gevallen vijf stiften hebben. Dus hoe meer stiften en blokkeerelementen in je cilindersloten zijn verwerkt, hoe moeilijker deze cilinders te kraken zijn. 

Zijn de cilinders voorzien van het SKG keurmerk?

Bepaal je budget

Het vervangen van cilindersloten kun je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Er zit wat betreft cilinders namelijk best een verschil in prijs. De prijs van cilindersloten is afhankelijk van bijvoorbeeld de SKG kwalificatie, of de cilinders wel of niet voorzien zijn van een kerntrekbeveiliging en of de sleutels van jouw slot alleen met het laten zien van een certificaat kunnen worden gekopieerd of niet. Bedenk daarom allereerst aan welke eisen jouw nieuwe sloten moeten voldoen. Een duurder cilinderslot met een SKG3 keurmerk zal een grote meerwaarde hebben op de buitendeuren van je woning. Maar het SKG keurmerk doet er waarschijnlijk minder toe wanneer je cilindersloten uitzoekt voor je binnendeur. In dat geval kun je geld besparen en kiezen voor cilinders zonder keurmerk. Kortom: voor ieder budget is een goed cilinderslot te vinden.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.