De meest voorkomende oorzaken van waterlekkages

by Redactie

Iedereen heeft wel eens last van waterlekkages in huis. Die lekkages kunnen ernstige structurele schade veroorzaken waardoor reparatiekosten vrij hoog kunnen oplopen. Erg vervelend dus! Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van lekkages? Zodra we dat weten kunnen we ze makkelijker voorkomen. In dit artikel gaan we daarom eens een kijkje nemen naar de meest voorkomende oorzaken van huislekkages.

Waterlekkage signalen

Een van de meest duidelijke tekenen van een lekkage is het verschijnen van vochtige plekken op muren en plafonds. Deze plekken kunnen variëren van kleine, donkere vlekken tot grote natte plekken die na verloop van tijd groter worden. Er zijn natuurlijk enkele visuele aanwijzingen die het duidelijk maken, maar je kan het zeker ook herkennen aan de geur die in het huis of in de ruimte hangt. Erg handig om te weten dus; een muffe of vochtige geur kan wijzen op de aanwezigheid van verborgen lekkages!

Schimmel en meeldauw
Daarnaast zijn schimmel en meeldauw vaak voorkomende bijproducten van lekkages en dragen bij aan een ongezonde leefomgeving. Deze kunnen zich ontwikkelen op bijna elk oppervlak dat vochtig blijft voor een langere periode. Schimmel is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar kan ook de integriteit van bouwmaterialen aantasten.

In sommige gevallen kan je zelfs het geluid van druppelend of stromend water horen, ook al zijn alle kranen dicht. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage in de leidingen binnen muren of onder vloeren. Contacteer daarom ook meteen een Loodgieter in Rotterdam en ga op onderzoek uit waar het geluid precies vandaan komt. Zodra je de oorsprong vindt, zal het allemaal een stuk makkelijker op te lossen zijn.

De oorzaken van waterlekkages in huis

Daklekkages zijn één van de meest voorkomende problemen in huis. Vooral in gebieden met veel regenval of verouderde daken. Gebroken dakpannen of een verslechterde dakbedekking kunnen regenwater toestaan om binnen te dringen. Dat kan zorgen voor lekkages. Het regelmatig inspecteren van het dak kan dus helpen om toekomstige problemen vroegtijdig te achterhalen en te repareren. Hieronder staan een aantal oorzaken stuk voor stuk toegelicht:

Slechte dakbedekking: Naast fysieke schade aan dakpannen kan een slechte installatie of veroudering van dakbedekking ook leiden tot lekkages. Het is belangrijk dat het dakbedekkingsmateriaal correct wordt geïnstalleerd en onderhouden om waterdicht te blijven.

Lekkages in de badkamer

De badkamer is een andere veelvoorkomende locatie voor lekkages. Vooral vanwege het frequente gebruik van water en de aanwezigheid van meerdere waterbronnen. Voegen tussen tegels die slecht zijn afgedicht of verouderd zijn, kunnen water doorlaten en leiden tot lekkages. Daarom is het regelmatig controleren en vervangen van kit werk belangrijk voor het behoud van een waterdichte badkamer. Is je kit oud en slecht? Laat het dan maken door een professionele loodgieter.

Lekkende waterleidingen: Waterleidingen die door de jaren heen versleten of beschadigd raken kunnen ook beginnen te lekken. Deze lekkages zijn vaak moeilijker te achterhalen. Dat komt omdat de leidingen meestal verborgen zijn in de muren. Een plotselinge stijging in de waterrekening kan dus een indicatie zijn van een lekkage.

Keukenlekkages

Naast daklekkages kennen we natuurlijk ook de veelvoorkomende keukenlekkages, zoals problemen met de afvoer. De keukenafvoer wordt namelijk veel gebruikt en is daardoor makkelijk vatbaar voor lekkages. Ophoping van vet en voedselresten kan de afvoer verstoppen en lekkages veroorzaken. Regelmatig onderhoud en het schoonhouden van de afvoer kunnen dus al veel problemen voorkomen.

Versleten kit: Net zoals in de badkamer kan oude of beschadigde kit rond de gootsteen en het aanrecht lekkages veroorzaken in de keuken. Het is belangrijk om de kit regelmatig te controleren en wanneer nodig te vervangen om waterdichte afdichtingen te behouden.

Nu weet je wat de meest voorkomende oorzaken van waterlekkages in huis zijn. Kan jij meteen schakelen mocht je rare of ongewone geluiden horen die te maken kunnen hebben met lekkages. In deze gevallen kan jij je eigen inspectie starten en beginnen met kijken hoe je eigen huis ervoor staat. Als je dit hebt gedaan kan je ervoor kiezen om zelf je huis of keuken schoon te maken of je kiest ervoor om hulp in te schakelen van een professional.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.