Hoe kun je meer rust in je slaapkamer creëren?

by Redactie
Hoe kun je meer rust in je slaapkamer creëren?

De slaapkamer hoort een plek te zijn waar je tot rust komt en de zorgen van de dag achter je kunt laten. Een goede nachtrust is essentieel voor een goed begin van de dag. Toch zien we vaak de gemiddelde slaapkamer vol staan met elektronica, drukke objecten of andere chaos creërende voorwerpen. Om ervoor te zorgen dat je weer goed kunt slapen en je rust kunt pakken, kun je deze zeven tips volgen om van jouw slaapkamer de meest favoriete plek van het huis te maken.

Tip 1: Zorg voor het juiste geluid

Geluid is van essentieel belang voor onze gezondheid. Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar probeer maar eens te slapen wanneer je buurman een feestje geeft. Voor een goede nachtrust is het daarom zo belangrijk dat je zorgt voor het juiste geluid. Het kan van je stemming afhangen waar je het meeste behoefte aan hebt. Je kunt bijvoorbeeld het huis zo stil mogelijk maken of oordoppen gebruiken. Zachte muziek kan ook heel rustgevend zijn. Maar denk ook eens aan een CD met geluiden van de natuur, zoals de zee of het regenwoud. Hiernaast zijn er tal van meditatiegeluiden te verkrijgen. Zorg voor het geluid dat het beste aan jouw wensen van het moment voldoet.

Tip 2: Houd rekening met de verlichting

Verlichting is een ander onderwerp waar veel mensen niet vaak bij stil staan. Met licht kun je ontzettend veel bepalen over de sfeer van een ruimte en zo ook die van je slaapkamer. Probeer je bijvoorbeeld eens voor te stellen wat het effect zou kunnen zijn van dim verlichting. Je kunt hiermee op elk gewenst moment de intensiteit van het licht aanpassen van helder tot romantisch zacht. Hiernaast kun je met verschillende kleuren experimenteren voor een ander gevoel. Blauw licht zal een koel effect geven, terwijl rood voor warmte zorgt. Het is ook mogelijk om kaarsverlichting te gebruiken voor een romantisch effect, maar let er wel op dat alle kaarsen uit zijn voordat je gaat slapen.

Hoe kun je meer rust in je slaapkamer creëren?

Tip 3: Kies goede kleuren

Voordat je de slaapkamer in gaat richten, is het zaak om je te buigen over de kleuren van de muren, het plafond en de vloer. Een goede manier om meer rust te creëren, is door voornamelijk natuurlijke kleuren te gebruiken. Deze geven associaties met de natuur en zorgen voor kalmte. Je kunt al door maar één muur in de kamer te veranderen voor een duidelijk effect zorgen.

Het kan ook helpen om al je muren, inclusief het plafond, in één kleur te zetten. Dit zorgt voor eenheid en rust. Hiernaast is het heel goed mogelijk om met behulp van afbeeldingen of decoraties een eigen sfeer te creëren. Dit kan variëren van zwart-wit foto’s tot een panorama poster. Kies wat het beste bij jouw wensen past.

Tip 4: Wel of geen tv?

In veel slaapkamers zie je tegenwoordig een televisie staan. Dit gebruik heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat een tv voor entertainment zorgt. Je kunt heerlijk in bed genieten van films, series, enzovoorts. Het zorgt voor afleiding en je hebt, als dit van toepassing is, samen iets te doen voor het slapen gaan. Het nadeel hiervan is dat je ook wordt afgeleidt van een goede nachtrust.

Zeker voor het slapen gaan is het niet verstandig om iets met een scherm te doen, je komt er onder andere moeilijker van in slaap. Hiernaast zorgt het voor onrust door geluid en flitsende beelden te laten zien. Wil je wel graag een tv in de slaapkamer? Zorg dan dat je het helemaal uitzet als je gaat slapen in verband met eventuele straling.

Tip 5: Gebruik het alleen om uit te rusten

Wij mensen werken sterk met associaties. Zo kun je bijvoorbeeld bij het horen van een bepaald liedje weer terug denken aan die ene vakantie. Door de slaapkamer voornamelijk met slapen en intimiteit te associëren, zul je gemakkelijker in slaap kunnen vallen. Zorg er daarom voor dat je geen werk meer doorneemt in bed, niet te lang blijft lezen, de ruimte gesloten houdt voor gasten, enzovoorts. Je kunt jezelf conditioneren om bij het binnenlopen van de slaapkamer een rustig gevoel te krijgen.

Hoe kun je meer rust in je slaapkamer creëren?

Tip 6: Houd rekening met de geur

Een goede geur kan zeer sfeerbepalend zijn. Lavendel en jasmijn zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt om een gevoel van rust en romantiek te doen opbloeien. Probeer ook eens een plant in de slaapkamer neer te zetten en merk het verschil op. Hiernaast is een plant ook goed voor de juiste luchtvochtigheid. Denk ook eens aan een aroma diffuser, zoals in het voorbeeld hiernaast!

Daarnaast helpt het om de slaapkamer goed door te luchten voor goede luchtkwaliteit en frisheid. Je kunt bijvoorbeeld elke ochtend na het opstaan een raam of balkondeur vijf à tien minuutjes open laten staan.

Tip 7: Meubilair dat bij je past

Deze laatste tip gaat over het meubilair in je slaapkamer. Wanneer je voor meer rust wilt gaan, is het belangrijk dat je de kamer niet vol met spullen zet. Hoe meer erin staat, hoe chaotischer het is. Zorg ervoor dat de verschillende objecten elkaar complimenteren voor een beter effect. Het bed kan in allerlei vormen en maten, dus zorg voor datgene wat bij jou past. Je kunt ook een effect creëren door zachte stoffen, zoals satijnen katoen, te gebruiken of een mooi vloerkleedje op de grond te leggen. Ga voor de sfeer die jou het meeste rust geeft.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.