Slaap lekker met deze 7 waardevolle interieur tips!

by Redactie
Slaap lekker met deze 7 waardevolle interieur tips!

Als je aan de inrichting van een slaapkamer denkt, denken veel mensen uiteraard als eerste aan het bed. En dat bed is heel belangrijk, daar kom je immers tot rust om ‘s-morgens weer fit op te staan. Toch zijn er meer zaken waar je op kunt letten om heerlijk te slapen. We geven je hieronder 7 tips waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van de ultieme slaapkamer.

1. Kies voor een rustige basis

Hou de basisinrichting rustig. Kies bewust voor neutrale, rustgevende kleuren op de muur en voor de vloer. Een rode muur is prachtig, echter door het energie gevende effect wat minder handig voor op de slaapkamer. Blauw kan prima, omdat deze kleur rust brengt. En kies je ervoor om alle wanden in dezelfde kleur te verven, of kies je voor een leuk behangprintje op één wand?

Lichte kleuren stralen ruimte uit, waar donkere wanden voor een intieme sfeer zorgen. Kies ook bewust voor de vloer van je slaapkamer. Er zijn vele keuzemogelijkheden. Laminaat is licht en gemakkelijk schoon te houden. Vloerbedekking heeft echter een warmere uitstraling, maar maakt weer minder makkelijk schoon.

2. Materiaal

Met materiaal in je slaapkamer kun je spelen. Een laminaatvloer wordt al een stuk warmer door een lamswollen kleedje. Een houten bed straalt een soort robuustheid uit, waar een metalen bed voor een koele sfeer kan zorgen. Wat wil je voor sfeer neerzetten in je slaapkamer, en welke materialen helpen daarbij?

Slaap lekker met deze 7 waardevolle interieur tips!

3. Het bed

Als je de basis van je slaapkamer klaar hebt, kun je na gaan denken over je bed. Wat vind je belangrijk? Wil je er met z’n tweeën in kunnen liggen, of is een eenpersoonsbed ook goed? Denk ook na over de plek waar je het bed neerzet. Als je kiest voor een tweepersoonsbed is het wel handig als je er aan beide kanten in kunt stappen. Zet dan het bed dus niet in een hoek. In de meeste beddenspeciaalzaken kun je matrassen testen.

Een matras is zeer persoonlijk, kies dus altijd een matras dat het beste past bij jouw wensen. Vind je het prettig om op een hard matras te liggen, of kies je voor een zacht matras waar je helemaal in weg kunt zakken? Of probeer eens een waterbed, wat zich vormt naar jouw lichaam en meebeweegt met jouw beweging. Denk ook over wat je op het bed legt. Een vierseizoenen dekbed kun je bijvoorbeeld het hele jaar door gebruiken.

4. Licht en lucht

Verlichting in je slaapkamer is heel belangrijk. Het is wat lekkerder wakker worden met licht dat je kunt dimmen, dan met een TL-balk die direct fel schijnt. Zorg er ook voor dat je het licht vanuit je bed kunt bedienen, zo kun je rustig wakker worden zonder direct je bed uit te moeten.

Natuurlijk komt er ook daglicht je slaapkamer in. Denk dus ook goed na over verduistering. Wil je gordijnen, of wil je juist een licht rolgordijn. Kijk naar wat er past bij de rest van de meubels. Wil je een intieme sfeer creëren dan passen daar mooie, zware gordijnen bij. Heb je een klein kamertje en wil je vooral ruimte creëren, dan is een (verduisterend) rolgordijn geschikter.

5. Sfeer

Naast dat de basis en het licht veel doen voor de sfeer in je slaapkamer, kun je ook door het kiezen van de juiste accessoires sfeer creëren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een mooie plaid om op het bed te leggen, of maak een zitje als je daar ruimte voor hebt, met een heerlijke luie (hang)stoel. Een andere simpele manier om een gezellige sfeer te krijgen is door het neerleggen van kussens.

Kies daarbij voor de kleuren en prints die bij de door jouw gewenste sfeer passen. Let er wel op dat je door veel gebruik te maken van accessoires, een wat onrustige sfeer neer kan zetten. Een mooie grote vaas met kunstbloemen in een hoek is over het algemeen prettiger dan een hoekje met diverse snuisterijen.

6. Opgeruimd rust prettig

Rommel en rondslingerende kleding hebben op de meeste mensen een negatief effect. In de slaapkamer zorgt dit er voor dat er minder rust is en dat je dus minder lekker slaapt. Zorg er dus voor dat je een kast hebt waar je al je kleding in kwijt kan en zet de wasmand in een andere ruimte.

Slaap lekker met deze 7 waardevolle interieur tips!

7. Televisie?

Er zijn veel mensen die graag in bed nog even televisie kijken. Het is echter aangetoond niet zo bevorderlijk voor een goede nachtrust. Kleur, lichtflitsen en geluid zorgen ervoor dat je hersens teveel geprikkeld raken om nog lekker in slaap te vallen. Kies in plaats van een televisie voor een goede muziekinstallatie. Sommige mensen vallen heerlijk in slaap met rustgevende muziek op de achtergrond. Wil je toch nog even je favoriete serie kijken in bed, kies dan voor een televisie met een automatische tijdsschakelaar. Dan staat het ding in elk geval niet de hele nacht aan, mocht je in slaap vallen.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.