Wat zijn de voordelen van OSB-platen voor bouwprojecten?

by Redactie
Wat zijn de voordelen van OSB-platen voor bouwprojecten?

Als je aan de slag gaat met het bouwen van een nieuw huis of het renoveren van je huidige woning, is de kans groot dat je bekend bent met OSB-platen. Maar wat zijn OSB-platen precies? In dit artikel gaan we dieper in op dit veelgebruikte bouwmateriaal, waarvoor het wordt gebruikt, de voordelen ervan en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste OSB platen voor jouw project.

Wat zijn OSB-platen?

OSB staat voor Oriented Strand Board. Het is een type bouwmateriaal dat bestaat uit geperste houtschilfers en lijm. Het is vergelijkbaar met multiplex, maar in plaats van dunne lagen fineer bestaat het uit houtschilfers die in lagen zijn gericht en in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar zijn geplaatst.

Voordelen van OSB-platen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van OSB-platen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het materiaal relatief goedkoop is. Het is dan ook een veelgebruikt materiaal in de bouwsector.

Daarnaast zijn OSB-platen sterk en duurzaam. Het materiaal is bestand tegen vocht en kan goed tegen een stootje. Het is dan ook geschikt voor gebruik in verschillende toepassingen, waaronder daken, vloeren, wanden en plafonds.

Een ander voordeel van OSB-platen is dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. Je kunt het bijvoorbeeld zagen, boren en schroeven. Hierdoor is het een veelzijdig bouwmateriaal dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt.

Toepassingen van OSB-platen

OSB-platen worden veel gebruikt in de bouwsector. Het materiaal kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van daken, wanden, vloeren en plafonds. Ook wordt het vaak gebruikt als ondervloer voor laminaat of parket.

Daarnaast wordt OSB-plaat ook vaak gebruikt in de houtskeletbouw. Dit is een bouwtechniek waarbij de draagconstructie van een gebouw volledig bestaat uit houten balken en platen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van OSB-platen als wand- en dakbekleding.

Waar op letten bij het kiezen van OSB-platen?

Als je OSB-platen wilt gaan gebruiken voor jouw bouwproject, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het kiezen van het juiste materiaal. Hierbij kun je onder andere denken aan:

De dikte van de platen: dit is afhankelijk van de toepassing en de belasting die de platen moeten dragen.

De kwaliteit van de platen: hierbij kun je onder andere letten op de aanwezigheid van knoesten en scheuren.

De lijm die is gebruikt: kies bij voorkeur voor platen die zijn geproduceerd met formaldehydevrije lijm.

De afwerking: afhankelijk van de gewenste uitstraling en afwerking van je project.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.