Inhoudsopgave
In het verleden waren het vooral de locatie van een woning, de onderhoudsstaat en de bouwstijl die de waarde van een woning bepaalden. Het afgelopen decennium is er echter nog iets anders bijgekomen dat steeds meer mensen belangrijk vinden, en dat is de duurzaamheid. Woningen hebben intussen al bijna twee decennia lang een energielabel, maar pas de laatste jaren lijken mensen dit echt belangrijk te vinden. Wat een belangrijke voorwaarde van een duurzame woning is? Goede isolatie!
Redenen om te willen verduurzamen
Er zijn diverse redenen waarom mensen hun woning willen laten isoleren. Allereerst groeit het aantal mensen dat graag de ecologische voetafdruk wil verkleinen. Onder meer door minder fossiele energie te willen verbruiken en de CO2-uitstoot te willen verlagen. Daarnaast hebben de hoge energieprijzen gedurende de energiecrisis een paar jaar terug mensen laten schrikken, en willen ze een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen. Tot slot heeft Nederland zich als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Hiervoor zullen miljoenen woningen energiezuiniger moeten worden en van het aardgas af moeten.
5 essentiële isolatiemaatregelen
Woningverduurzaming begint meestal met isolatie. Welke nodig zijn en het meeste effect op de energie-efficiëntie van je woning hebben, hangt onder andere af van het bouwjaar en specifieke kenmerken van je woning. De vijf meest essentiële isolatiemaatregelen volgens Lammertink Isolatie Enter zijn:
- Spouwmuurisolatie: de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt gevuld met isolatieschuim, EPS-parels of glaswol. Is vaak de snelste en eenvoudigste isolatiemaatregel doordat er geen grote verbouwing nodig is. Voorkomt veel warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenmuur
- Dak- of zoldervloerisolatie: voorkomt veel warmteverlies via de bovenzijde van de woning. Dakisolatie kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant worden aangebracht.
- Vloer- of bodemisolatie: vermindert de energiekosten en voorkomt tocht, koude voeten, schimmelvorming en vochtproblemen. Vloerisolatie wordt tegen de onder- of bovenkant van de vloer aangebracht, bodemisolatie op de vloer van de kruipruimte.
- Glas vervangen door HR++-isolatieglas. HR++ glas isoleert niet alleen een stuk beter dan dubbel glas en enkel glas, maar biedt ook goede geluidsisolatie.
- Dichten van kieren en naden met bijvoorbeeld tochtstrips of purschuim. Hoewel het warmteverlies hier vaak onderschat wordt, kan het dichten van kieren en naden een aanzienlijke energiebesparing opleveren.
Mogelijke subsidies voor verduurzamingsmaatregelen
De overheid wil mensen stimuleren verduurzamingsmaatregelen te nemen. Om de investering minder groot te maken, komen bepaalde verduurzamingsmaatregelen in aanmerking voor een ISDE-subsidie. Zo woon je niet alleen comfortabeler, maar verdien je de investering ook sneller terug!