Hoe de badkamer efficiënt in te richten

by Redactie
Hoe de badkamer efficiënt in te richten

Niet ieder huis is helaas gezegend met een grote badkamer waar je naast een douche ook een vrijstaand bad, toilet en wastafel in kwijt kunt en dan nog voldoende ruimte hebt voor een groot badkamermeubel. Vooral in de stad zie je veel kleine badkamers. En die kun je net zo compleet inrichten, zelfs inclusief (lig)bad. Als je het maar op een efficiënte wijze doet.

Meten is weten

kleine-badkamer-inrichting
Bron: complete-badkamers.be

Wanneer je een badkamer gaat inrichten, is het belangrijk goed te weten hoe groot het precies is. Met deze maten kun je vervolgens de nieuwe badkamermeubelen gaan uitzoeken. Hou daarnaast ook in je achterhoofd wat je precies in de badkamer wilt gaan plaatsen en hoeveel ruimte je zelf nodig hebt in de badkamer. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Begin bij de basis

Wanneer je een kleine badkamer hebt, is het belangrijk goed te bedenken wat je daarin terug wilt zien. Een basis badkamer bestaat vaak uit een douche, wastafel en als het kan een toilet. Heb je een aparte ruimte voor het toilet dan is het aan te raden om deze in een kleine badkamer weg te laten. Dat scheelt weer ruimte waar je bijvoorbeeld een mooie kast of de wasmachine kunt plaatsen.

Douchegordijn in plaats van een cabine

Om de ruimte efficiënt in te delen is het belangrijk om het niet te vol te bouwen. Met een douchegordijn kun je bijvoorbeeld meer ruimtelijkheid creëren dan met een vaste douchecabine.

Door middel van speciale rails kun je het douchegordijn rond laten lopen, zodat je toch het idee van een douchecabine hebt. Wanneer het gordijn open is, hou je meer ruimtelijkheid.

Inloopbad

De douche kun je combineren met een klein hoekbad of zitbad. Ideaal omdat deze wat hoger zijn dan een ligbad, maar wel compacter, waardoor je minder ruimte nodig hebt. Nieuw in de sanitairbranche is het inloopbad. Dit is een bad, douchecombinatie met een deurtje dat je waterdicht kunt afsluiten. Ideaal als je een kleine badkamer hebt, maar wel een bad en douche wilt hebben. Het fijne aan zo een inloopbad is dat je niet over de badrand hoeft te klimmen na een douche of bad en dat is weer een stuk veiliger.

Kastruimte

Een kleine badkamer heeft misschien weinig ruimte voor een grote kast. Toch kun je door te kiezen voor een wandmeubel die een hele wand beslaat heel veel ruimte en opbergruimte creëren.

Het mooiste is om dan voor een kast te kiezen waar tevens de wastafel in is verwerkt. Dat scheelt weer ruimte. Ook een kast onder de wastafel is een aanrader. Zo hou je de muren ook vrijer waardoor de ruimtelijkheid bewaard blijft.

Alles in dezelfde stijl

Een kleine badkamer zal kleiner lijken wanneer kasten, sanitair en accessoires niet op elkaar zijn afgestemd. Zorg daarom dat alles in dezelfde stijl is qua kleur, houtkleur, sanitair, wand- en vloertegels en accessoires. Kies een stijl, zoals landelijk of modern, en pas daar alles op aan. In een sanitair winkel is het heel eenvoudig om de stijl in een keer uit te zoeken, maar ook op internet kun je veel voorbeelden vinden van diverse stijlen badkamers. Denk bijvoorbeeld aan een zeer moderne badkamer.

Hoe de badkamer efficiënt in te richten

Kleur

Donkere kleuren kunnen een ruimte kleiner laten lijken, maar dat wil niet zeggen dat je een kleine badkamer alleen maar met wit kan decoreren. Een lichtblauwe vloer of lichte houten vloer geeft een kleine badkamer veel sfeer.

Kleed het verder aan met donkere accentkleuren, zoals antraciettinten en donkerblauw, zolang je deze tinten maar beperkt, tot bijvoorbeeld de vloer of de waskom. Daarnaast is het ook leuk om naast wit veel vrolijke, frisse kleuren te gebruiken, want dat helpt ook om de ruimtelijkheid te bevorderen.

Waar laat je de wasmachine

Veel huizen zijn niet gezegend met een bijkeuken of schuur met een waterkraan voor de wasmachine of een plek waar je de wasdroger kwijt kunt. Dan ben je vaak aangewezen op de badkamer. Dit neemt natuurlijk veel ruimte in.

Heb je een wasmachine en een droger beide met een voorlader dan is het mogelijk om deze te stapelen. Hiervoor heb je wel een zogeheten stapelkit nodig. Beide machines moeten immers gewoon hun werk op een veilige wijze kunnen doen. Sommige stapelkits hebben zelfs een uitschuifbaar werkblad waar je de was op kunt vouwen. Zo bespaar je veel ruimte in de badkamer.

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.