Zo kies je het juiste raamdecoratie voor een ruimte

by Redactie
Zo kies je het juiste raamdecoratie voor een ruimte

Raamdecoratie maken een belangrijk deel uit van de sfeer in en de uitstraling van een interieur. Het is dus belangrijk dat je gordijnen kiest die goed passen bij de ruimte, om te voorkomen dat ze te veel de aandacht trekken of helemaal niet passen bij de inrichting.

We zetten drie handige tips voor je op een rijtje zodat jij de juiste raamdecoratie kiest voor jouw interieur.

Kijk naar de kleur

Niets springt zo in het oog als de kleur van een gordijn. De kleur moet dus goed passen in het interieur, zonder er te veel uit te springen (tenzij dat natuurlijk de bedoeling is). Kies bijvoorbeeld voor ton-sur-ton, tinten binnen dezelfde kleursoort. Of ga voor contrasterende kleuren, zonder dat de kleuren te veel ‘schreeuwen’, door te kiezen voor zachtere tinten. Ook kun je kiezen voor harmonieuze kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel, zodat ze mooi in elkaar over lopen.

Kijk naar de functie

Welke functie moeten de gordijnen in jouw interieur vervullen? Wil je gordijnen die zowel verduisteren als sfeer in een ruimte geven? Moeten ze de zon tegenhouden, wil je zelf de mate van privacy en lichtinval bepalen? Ieder soort gordijn heeft bepaalde eigenschappen. Zo kun je met top down bottom up plisségordijnen goed zelf de mate van privacy bepalen, brengen vitrage gordijnen een romantische sfeer in een ruimte en houden verduisterende gordijnen hinderlijk licht van buiten tegen. Sommige gordijnen hebben meer dan één functie. Zo bestaan er verduisterende plisségordijnen en rolgordijnen en bepaal je met jaloezieën en shutters niet alleen zelf de mate van privacy, ze houden ook licht tegen en weren de zon op warme dagen.

Kijk naar de uitstraling

Zo veel soorten raamdecoratie, zo veel uitstralingen. Houten shutters hebben een landelijke look, maar doen het ook goed in een romantisch interieur. Zwarte jaloezieën staan goed in een industrieel of een modern interieur. Plisségordijnen zijn er in veel soorten en materialen, zodat ze binnen praktisch iedere interieurstijl passen. Ook zijn gordijnen op maat te maken, zodat ze perfect op het raam passen en het geheel een nette uitstraling heeft.

Goed onderhoud is het halve werk

Gordijnen zijn voor veel mensen een grote aanschaf. Dan wil je natuurlijk dat ze lang mee gaan. Ze goed onderhouden is dus een must.

Gordijnen regelmatig open- en dichtdoen hoort bij een goed onderhoud. Gordijnen die langere tijd open zijn, bijvoorbeeld in de zomer wanneer het langer licht is en je in de avond de gordijnen niet sluit, kunnen stoffig en misschien zelfs wel vochtig worden. Regelmatig de gordijnen even ‘luchten’ door ze te openen (liefst tijdens het ventileren), helpt dit voorkomen.

Gordijnen wassen is ook een belangrijk onderdeel van goed onderhoud. Hoe vaak je ze moet wassen hangt af van waar de gordijnen hangen. Dicht bij een raam, in de keuken of in een ruimte waar gerookt wordt, worden gordijnen sneller vies. En witte of licht gekleurde gordijnen worden sneller zichtbaar vies dan donkere gordijnen. Wil je de gordijnen wassen? Dan wordt de wasmachine afgeraden. Bovendien passen niet alle gordijnen door hun formaat in de wasmachine. Beter is het om gordijnen chemisch te laten reinigen bij een stomerij.

Goed onderhoud is het halve werk

Huiswiki.nl

Huis (woning) – Een huis, woning of (Vlaams) woonst is een bouwwerk waarin mensen kunnen wonen. Hier gaat het om een (deel van een) gebouw dat muren rondom een binnenruimte heeft, evenals een dak.